Imprimare

Listele de medicamente ar putea fi actualizate de la 1 iulie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lista de medicamente compensate si gratuite ar putea fi actualizata de la 1 iulie 2013, a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Conform acestuia, in urma acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si FMI, Ministerul Sanatatii s-a angajat sa actualizeze lista de medicamente. Insa, evaluarea noilor molecule vi fi realizata dupa un alt set de criterii decat cel care a existat pana acum.

"Un asemenea proces va prelungi perioada de asteptare. Noi speram ca aceasta noua metodologie de evaluare sa fie publicata, sa fie finalizata undeva pana la sfarsitul acestui trimestru in asa fel incat in trimestrul doi al acestui an sa se poata face evaluarea medicamentelor, iar noi medicamente in lista de compensate si gratuite sa avem incepand cu 1 iulie 2013", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Dan Zaharescu (foto), director executiv al ARPIM.

Intrarea in UE a coincis cu limitarea accesului la medicamente inovatoare

Lista de medicamente nu a mai fost actualizata din 2008, motiv pentru care pacientii romani nu au in momentul de fata acces la tratamente inovatoare care ar putea sa le salveze viata. Practic, accesul Romaniei in Uniunea Europeana a coincis cu limitarea accesului bolnavilor romani la terapii corespunzatoare blocului european.

"La acea data, medicamentele care au fost introduse pe lista erau medicamente care erau aprobate in Uniunea Europeana si aflate in practica terapeutica curenta de cel putin un an de zile in tarile Uniunii Europene. Practic, ultimele medicamente care au fost introduse pe lista medicamentelor din Romania coincid cu anul in care Romania a intrat in Uniunea Europeana", a explicat Dan Zaharescu.

Incepand cu 2008, aproximativ 80 de molecule noi au fost evaluate si propuse spre intrare in sistemul de rambursare si comensare din Romania. In plus, exista si o extensie a unor indicatii terapeutice pentru mai mult de 50 de molecule care sunt incluse dja in schemele de tratament de la noi.

"Vorbim de aproximativ 140 de modificari care ar trebui aduse listei de compensate si gratuite", subliniaza Dan Zaharescu.

Interesul marilor companii pentru piata romaneasca s-ar putea diminua 

Noile molecule nu pun in pericol produsele din actuala lista, cu toate ca unele dintre acestea ar putea fi inlocuite, intrucat au efecte secundare sau sunt mai putin eficiente. Introducerea unor noi medicamente pe lista compensatelor si gratuitelor nu va afecta in vreun fel bugetul sanatatii. ARPIM, dar si companiile care se ocupa de auditarea pietei de medicamente au facut o serie de evaluari ale unor modele de analiza.

"Impactul financiar, cel putin in primul an, va fi modest. Deci va putea fi relativ usor acoperit prin taxa clawback pe care oricum companiile farmaceutice o platesc. Cu o crestere rezonabila a bugetului pentru medicamente in perioada imediat urmatoare s,i bineinteles, cu anumite compensatii financiare care vin dinspre partea producatorilor care platesc aceasta taxa clawback lucrurile ar putea fi mentinute sub control", mai spune Zaharescu.

Faptul ca lista de medicamente nu a fost modificata de sase ani de zile demonstreaza o lipsa de credibilitate a pietei farmaceutice. Prin urmare, companiile farma vor avea un interes redus in a investi in domeniul farmaceutic romanesc, desi potentialul este foarte bun.

Factori care ar putea interveni in actualizarea listei de compensate si gratuite

Pacientii au putut beneficia de molecule noi, inovatoare in mandatul precedent al ministrului Eugen Nicolaescu. Reprezentantii asociatiilor de pacienti au, insa, incredere ca intentiile oficialului din MS se vor concretiza in luna iulie.

"Spre exemplu, orice intarziere la pacientii cu cancer inseamna moarte, iar sansele noastre la terapii noi sunt reduse. Totusi, actualul ministru e bine intentionat si cand ne-a promis ceva, s-a tinut de promisiune. Cu toate acestea, sunt multi factori care ar putea interveni in actualizarea listei de molecule, in special cei de ordin financiar. In plus, decizia este una politica. Ramane de vazut ce se va intampla din iulie", ne-a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

In luna decembrie a fost elaborat un ordin de ministru prin care s-a stabilit modalitatea de evaluare a medicamentelor noi, inovative si a celor cu indicatie terapeutica extinsa. Fostul secretar de stat Alexandru Rafila a declarat la momentul respectiv ca evaluarea moleculelor va fi serioasa, si ca doar acele medicamente cu adevarat eficiente vor patrunde in listele de compensate si gratuite.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Listele-de-medicamente-ar-putea-fi-actualizate-de-la-1-iulie_18316/

lauff lautf laurf