Noi echipaje SMURD, operationalizate in cinci localitati
Cinci noi echipaje de prim ajutor SMURD au fost operationalizate in patru localitati din judetul Dambovita si un altul intr-o localitate din judetul Harghita, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.
Conform sursei citate, in cursul saptamanii trecute sau comasat dispeceratele Serviciului Judetean de Ambulanta si ISU Cluj la sediul ISU CLuj, ce va permite o coordonare mai eficienta a resurselor de interventie ale Serviciului de Ambulanta si SMURD, impreuna cu restul interventiilor pe care le desfasoara pompierii in situatii de urgenta in judetul respectiv.
In momentul de fata, in 26 judete ale tarii functioneaza dispecerate integrate intre ISU si serviciile de ambulanta. Pentru celelalte judete, Ministerul Sanatatii, cu sprijinul serviciului 112 din cadrul STS, continua pregatirile in vederea realizarii comasarilor pana la sfarsitul acestui an.
In lunile februarie si martie, dar si in zonele rurale din judetele Calarasi, Dolj, Olt si Mures vor fi infiintate echipaje de prim ajutor pentru a scurta timpul de reactie in cazul situatiilor de urgenta.
Sapte centre regionale de urgenta
In noiembrie 2012, Ministerul Sanatatii propunea formarea a sapte centre regionale de urgenta, conform unui proiect publicat pe site-ul institutiei.
Conform actului normativ, cele sapte centre regionale de urgenta vor fi in Targu Mures, Constanta, Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara si Iasi.
In Bucuresti, Cluj, Craiova, Timisoara si Iasi ar urma sa functioneze unitati functionale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A.
Potrivit proiectului, unitatile functionale regionale vor indeplini, temporar, rolul de spitale regionale de urgenta cu nivel de competenta I A, "pana la construirea unor spitale noi sau pâna la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unitati spitalicesti care sa permita respectarea integrala a prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1764 / 2006 privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenta locale, judetene si regionale".
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro