Imprimare

Prof. Dorobantu: Sunt locuri in care sunt putini rezidenti sau deloc, eu am peste 30!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Maria Dorobantu, sefa Clinicii de Cardiologie din Spitalul Floreasca, sustine ca este foarte important ca medicii de la ea din echipa sa se pregateasca in afara granitelor Romaniei. Daca majoritatea medicilor tineri care pleaca in afara pentru burse prefera sa ramana acolo, cei pregatiti de prof. Dorobantu se intorc de cele mai multe ori.

"Principala motivatie pentru care pleaca e ca sunt prost platiti. Incet, incet, poate se va schimba si acest aspect si vor merge in strainatate numai pentru a invata lucruri care sunt mai competitive, dar vor reveni cu know how. Ne straduim, aici, sa le oferim cat mai multe oportunitati", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Maria Dorobantu, amintind ca in clinica pe care o conduce se face transplant de celule stem la pacientii care au suferit infarct de miocard.

Spune ca specialitatea sa nu este una simpla, dar cu toate acestea, tinerii se straduiesc pentru a obtine un loc la rezidentiat pe cardiologie in Spitalul Floreasca.

"Nu e deloc simplu pentru ca programul de lucru e foarte dificil, e foarte aglomerat, cazurile sunt grele, dar pentru cineva care vrea sa invete e foarte competitiv", explica prof. Dorobantu.

Carte impreuna cu medicii rezidenti din echipa 

In momentul de fata, lucreaza la o carte alaturi de rezidentii sai, peste 30 la numar.

"Sunt locuri in care sunt putini rezidenti sau chiar deloc, eu am peste 30. Si nu-i refuz, le gasesc fiecaruia o ocupatie, incat colectivul meu e foarte tanar, in fiecare an il improspatez. In ceea ce ii priveste pe cei care au burse in strainatate, e foarte important sa vina cu know how si sa ii invete la randul lor pe ceilalti. Nu ma simt tradata cand ei pleaca. E o foarte mare placere sa te intalnesti in afara tarii cu fostii tai studenti", adauga sefa Clinicii de Cardiologie din Spitalul Floreasca.

Referitor la hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobantu spune ca este esential ca echipa care colaboreaza sa fie una multidisciplinara - medic de familie, cardiolog, internist, nefrolog, neurolog etc.

Efortul medicului cu disponibilitatea pacientului se intalnesc

In ultima vreme, un aspect pozitiv il constituie faptul ca bolnavii acceseaza mai des serviciile de sanatate.

"Medicul de familie si ceilalti specialisti merg mai frecvent catre bolnav. Dar si bolnavul acceseaza mai des serviciile, isi da seama de importanta acestei afectiuni, ca poate sa ii duca la complicatii invalidante de la varste tinere si atunci, lucrurile au inceput sa se intalneasca: efortul medicului cu disponibilitatea pacientului, cu asa numita constientizare a bolii de catre bolnav", a declarat presedinta Societatii Romane de Hipertensiune.

Cu toate acestea, a crescut numarul celor care sunt diagnosticati mai frecvent, a crescut numarul celor care sunt tratati mai corect si s-a obtinut un control al hipertensiunii arteriale.

"Din pacate, a crescut numarul romanilor care au alti factori de risc pentru ateroscleroza prezenti si chiar in continua crestere. Acesti factori de risc cum sunt dislipidemiile, cum sunt diabetul sunt mai frecvent intalniti in randul hipertensivilor. Efortul de preventie e absolut necesar si trebuie crescut", a conchis prof. dr. Maria Dorobantu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Dorobantu_-_Sunt-locuri-in-care-sunt-putini-rezidenti-sau-deloc_-eu-am-peste-30__18322/

lauff lautf laurf