Imprimare

Bugetul de stat, dezbatut astazi in plenul Parlamentului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Plenul reunit al Parlamentului incepe astazi dezbaterea bugetului de stat, parlamentarii alocandu-i trei zile. Ministerul Sanatatii este unul dintre ministerele care va beneficia de suplimentari fata de bugetul din 2012. 

Ministrul Sanatatii a prezentat o serie de masuri care au rolul de a ameliora starea actuala a sistemului sanitar romanesc, anunta Agerpres. Conform sursei citate, pe baza acestor masuri a fost alcatuit proiectul de buget pe anul 2013 al MS.

Eugen Nicolaescu a amintit de schimbul de programe intre MS si CNAS. Potrivit schimbului, programele cu caracter preventiv raman la Minister, in timp ce programele cu caracter curativ intra in portofoliul CNAS.

De asemenea, MS va prelua finantarea programelor de supraveghere si control al bolnavilor HIV/SIDA si de tuberculoza.

"Din pacate, indicatorii la aceste doua patologii ne duc la coada Europei. Pentru aceste programe alocam 300 de milioane de lei si pentru cele dinainte 800 de milioane de lei", a declarat Nicolaescu.

Alte programe pentru ameliorarea functionarii sistemului sanitar prezentate de Nicolaescu sunt: programul de anestezie si terapie intensiva din cadrul spitalelor cu unitati de primiri urgenta, programul pentru tratarea traumei, programul pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic acut.

In plus, tariful pe caz ponderat va creste de la 1.600 de lei la circa 1.800 de lei. Daca se adauga la aceste spitale cele 220 de milioane pentru anestezie si terapie intensiva si o crestere cu 50% a cheltuielilor aferente cu ambulatoriilor de specialitate se intelege cum cresc veniturile acestor spitale si in consecinta angajamentul de a nu mai face niciun fel de datorii in timpul anului 2013 poate fi realizat.

Potrivit ministrului, bugetul MS are incluse 3,7 miliarde de lei care vor fi transferate CNAS pentru plata datoriilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bugetul-de-stat_-dezbatut-astazi-in-plenul-Parlamentului_18326/

lauff lautf laurf