Imprimare

COPAC organizeaza pentru prima oara Saptamana pacientilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 11-17 martie 2013 va fi organizata pentru prima oara "Saptamana pacientilor", eveniment desfasurat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC). Manifestarea va avea loc sub inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei si va cuprinde o campanie de informare nationala pentru pacienti, dezbateri cu medicii si studentii de la universitatile cu profil medical, forumul national al pacientilor, precum si lansarea unui nou program - telefonul pacientului.

"Traversam o perioada de schimbari in sistemul de sanatate, schimbari care trebuie atat intelese de pacientii romani, dar si adaptate nevoilor lor. Din acest motiv am decis sa organizam “Saptamana pacientilor”, un eveniment dedicat nevoilor pacientilor de informatie. Totodata, comunicarea si consultarea intre autoritati si asociatiile de pacienti trebuie sa fie mai prezente ca oricand in definirea politicilor care privesc pacientul. Asociatiile de pacienti pot si trebuie sa informeze pacientii, dar si sa se lupte pentru ca acestia sa beneficieze de un sistem performant de sanatate care sa le asigure accesul la tratament", a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.

Prin urmare, campania de informare va cuprinde difuzarea unui pliant in spitalele din toata tara, care va cuprinde aspecte ce tin de drepturile pacientilor, importanta controlului periodic si a altor teme de interes pentru pacienti.

Reforma sanitara, dezbatuta la Forumul National al Pacientilor 

Pe de alta parte, Forumul National al Asociatiilor de Pacienti va contine dezbateri cu oficialii din sistemul de sanatate asupra celor mai importante teme, printre care se vor numara: Procesul de reforma al sistemului sanitar pe intelesul pacientilor, Mecanisme de consultare a asociatiilor de pacienti, Sistemul informatic al CNAS in relatia cu pacientul, Accesul pacientilor la tratament si servicii medicale – perspective 2013-2014, Protectia sociala a pacientilor din Romania, Schimb de experienta cu alte organizatii de pacienti din Europa, Planificare strategica si dezvoltare institutionala in randul asociatiilor de pacienti din Romania, Directiva Cross-border. Cardul de sanatate.

In ceea ce priveste Telefonul Pacientului, proiectul a fost pornit din nevoia de informare a pacientilor romani si de semnalare a problemelor cu care se confrunta.

Un operator va raspunde in fiecare zi timp de opt ore la toate apelurile pacientilor, va oferi informatiile solicitate si va prelua semnalarile acestora. COPAC va directiona aceste solicitari catre institutiile nationale cu responsabilitate in domeniu si va monitoriza modul cum se raspunde problemelor semnalate.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a fost infiintata in 2008 si cuprinde in prezent 11 organizatii membre.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/COPAC-organizeaza-pentru-prima-oara-_Saptamana-pacientilor__18329/

lauff lautf laurf