Imprimare

Consultarile pe marginea noului Contract-Cadru, in plina desfasurare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a demarat consultarile pe marginea Contractului-Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. Intalnirile intre reprezentantii institutiei si cei ai organizatiilor ce isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar se deruleaza pana pe data de 7 februarie.

"Avand in vedere importanta sociala a acestor reglementari, precum si interesul manifestat de toate structurile din domeniul sanatatii, consideram necesara implicarea acestora in stabilirea masurilor necesare in vederea rezolvarii principalelor probleme cu care se confrunta sistemul sanitar, respectiv dezechilibrul financiar, accesibilitatea si calitatea serviciilor medicale", sustine Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Prin urmare, ministrul se va intalni astazi cu reprezentantii producatorilor de medicamente - Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Local American Working Group.

Tot astazi, la sediul Ministerului Sanatatii vor fi prezente organizatiile reprezentantive ale societatii civile, printre care Alianta pentru Sanatate din Romania, AmCham Romania, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Centrul National de studii pentru medicina familiei, etc.

Intalnire intre Nicolaescu si reprezentantii spitalelor private 

Un punct important in dezbaterile pe marginea contractului cadru il constituie finantarea spitalelor private din Romania din bugetul FNUASS. Declaratiile facute de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in urma cu cateva saptamani au starnit un val de controverse in interiorul sistemului. Nicolaescu anuntate atunci ca unitatile sanitare private nu vor mai beneficia de finantare de la fond, ci doar anumite servicii pe care acestea le ofera.

Prin urmare, in data de 7 februarie, ministrul se intalneste cu reprezentantii spitalelor private din Romania. Reamintim ca Nicolaescu a mai avut o intrevedere cu acestia, in urma caruia a declarat ca incurajeaza initiativa privata

In decursul zilei de maine au fost stabilite consultari cu reprezentantii autoritatilor locale din Romania (Asociatia Oraselor, Asociatia Munciciilor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Comunelor din Romania, nr.red.). La ultima intalnire programata pe marginea contractului cadru pentru anii 2013/2014 vor lua parte reprezentantii Academiei Stiintelor Medicale, cei ai Academiei Romane, ai Asociatiilor Spitalelor din Romania, precum si manageri ai spitalelor publice.

Pana acum, ministrul Sanatatii s-a consultat pe marginea documentului pus in dezbatere publica cu reprezentantii organizatiilor profesionale (CMR, CMDR, CFR, OAMGMAMR, n.red.), cei ai sindicatelor, ai patronatelor precum si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti.

Calendarul stabilit de Ministerul Sanatatii il puteti consulta AICI.

Modificarile aduse in sistem de noul Contract-Cadru 

Noul Contract-Cadru aduce o serie de noutati in sistemul medical romanesc. Mai precis, a fost modificat procentul prin care medicii de familie sunt platiti. Conform noului contract cadru, a fost modificat raportul dintre procentul alocat din fondul asistentei medicale primare pentru plata per capita si cel alocat pentru plata per serviciu. Prin urmare, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru serviciile oferite.

Totodata, se arata in proiectul de act normativ, numarul de puncte in functie de serviciile medicale efectuate, raportate si validate va fi ajustat in functie de de gradul profesional al medicului de familie. In plus, valoarea punctului pentru plata per capita va fi inalouit cu o valoarea minima garantata. De asenenea, actul normativ in dezbatere publica introduce o noua modalitate de plata: plata pe serviciu prin tarif exprimat in lei.

Documentul mai prevede introducerea coplatii in spitale, nivelul minim al acesteia fiind stabilit la 5 lei, in timp ce nivelul maxim a fost stabilit la 10 lei, dupa cum au declarat in ultimele zile oficialii din Ministerul Sanatatii, de la Guvern, dar si reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Consultarile-pe-marginea-noului-Contract-Cadru_-in-plina-desfasurare_18335/

lauff lautf laurf