Intentia de implementare a unui program de vaccinare anti-HPV, salutata de pacienti
Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) saluta initiativa Ministerului Sanatatii de a derula Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Conform unui comunicat de presa, solutia este esentiala pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, in opinia lui Vasile Barbu, presedintele organizatiei, demararea unui astfel de program nu este suficienta pentru a diminua incidenta bolii si numarul femeilor afectate de boala.
"Prin aceasta eficienta metoda de preventie putem lupta impotriva leziunilor pre-canceroase si cancerului de col uterin. Doar printr-o campanie de vaccinare anti-HPV care sa fie derulata in paralel cu un program de screening Babes Papanicolau putem reduce incidenta, morbiditatea si mortalitatea cauzate de infectia cu virusul HPV si implicit cancerul de col uterin", a declarat Vasile Barbu, presedinte ANPP.
23 de tari au implementat programe de vaccinare anti-HPV
Pana in momentul de fata, 23 de tari au implementat un program de vaccinare anti HPV, Romania fiind printre primele tari care au avut astfel de initiative.
Campania de vaccinare anti-HPV ar putea demara in luna martie a acestui an, dupa cum a anuntat dr. Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cu ocazia Saptamanii Europene de Prevenire a cancerului de col uterin.
Medicul a explicat ca vaccinarea va fi disponibila pentru un grup tinta de fetite cu varste cuprinse intre 10-14 ani. De altfel, finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitarea parintilor.
"Vom lasa la latitudinea parintilor ca vaccinarea sa poata fi efectuata daca acestia si-o doresc. Ministerul va finanta vaccinarea si va incerca sa construiasca un parteneriat nu doar cu Ministerul Educatiei, dar si cu asociatiile de parinti, cu societatea civila, in asa fel incat mesajul care este transmis sa fie unul coerent", a declarat dr. Adrian Pana.
In luna iunie 2012, un studiu efectuat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) cu privire la profilaxia imbolnavirii cu virusul HPV, a aratat ca peste 1.000 de medici de familie din intreaga tara sustin vaccinarea.
94% dintre medicii de familie recomanda vaccinarea anti-HPV
In urma cercetarii s-a demonstrat ca 94% dintre medicii de familie implicati in studiu recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de profilaxie primara impotriva cancerului de col uterin, in timp ce 86% dintre acestia considera necesara implementarea unui program de vaccinare in Romania, iar 40% sunt de parere ca ar fi nevoie de o mai buna informare inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie.
"Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieti, lucru demonstrat pentru atatea boli grave", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.
In Romania 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de aceasta afectiune. intre timp, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro