Subventii pentru cercetarea in domeniul diabetului zaharat
Fundatia Europeana pentru Studiul Diabetului (European Foundation for the Study of Diabetes) lanseaza procesul de depunere a cererilor din Europa pentru subventii in cercetarea diabetului zaharat. Noul program de cercetare este lansat de fundatie in parteneriat cu Boehringer Ingelheim. Practic, centrele europene de cercetare in diabet sunt invitate sa aplice pentru finantare.
Scopul programului il constituie stimularea si accelerarea programului european de cercetare in diabet zaharat, iar suma alocata proiectelor de cercetare este de 2,5 milioane de euro. Sprijinul financiar va fi oferit pentru o perioada de trei ani.
"Diabetul afecteaza mai mult de 371 milioane de oameni in intreaga lume si ramane nediagnosticat in pana la 50% din cazuri. Suntem incantati de parteneriatul cu EFSD privind aceasta initiativa si speram ca acordarea grant-ului incurajeaza si sprijina noile cercetari in domeniul diabetului zaharat", a declarat prof. Klaus Dugi de la Boehringer Ingelheim.
Programul comun de finantare pentru diabet se va concentra pe doua arii de interes pentru a atinge scopurile si obiectivele propuse: reglarea secretiei si/sau functionarii peptidelor non-insulinice din pancreasul endocrin, (cercetare preclinica) si mecanisme care leaga disfunctia renala de bolile cardiovasculare in diabetul de tip 2 (cercetare clinica).
Termenul limita pentru depunerea proiectelor: 1 aprilie 2013
Proiectele de cercetare preclinica vor putea obtine o finantare de maximum 100.000 de euro pentru o durata de pana la 2 ani, in timp ce proiectele de cercetare clinica vor putea beneficia de maxim 400.000 de euro pentru o durata de 3 ani.
"Noi, cei de la EFSD suntem mandri sa colaboram din nou cu Boehringer Ingelheim in aceasta importanta initiativa de cercetare. Asigurarea unei finantari suficiente pentru cercetarea diabetului in Europa este vitala si speram ca acest parteneriat aduce modalitatea de a oferi contributii inestimabile in cercetarea acestei boli", a spus dr. Viktor Joergens, reprezentantul Fundatiei Europeane pentru Cercetarea Diabetului.
Sunt asteptate cereri de la institutii non-profit unitare sau grupuri de institutii din Europa, iar acestea vor fi supuse unei evaluari stiintifice de catre un comitet specializat si independent.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro