Imprimare

Ziua Europeana a Numarului Unic 112

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In tarile Europene sunt organizate activitati de sensibilizare a populatiei cu ocazia celebrarii Zilei Europene 112 care are loc pe 11 februarie in fiecare an.

Anul acesta mai multe tari au ales sa sarbatoreasca Ziua 112 in jurul conceptului de resuscitare cardiopulmonara (CPR). Studiile arata ca majoritatea europenilor nu stiu cum sa efectueze procedurile de resuscitare in cazul in care sunt martorii unui stop cardiac.

Numarul pan-europenan de urgenta a fost creat in anul 1991, iar din 2005 a devenit operational in toata Romania pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care sunt periclitate viata, integritatea ori sanatatea cetateanului.

 Intre anii 2005 - 2008, Serviciului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (STS) a dezvoltat platforma de radiocomunicatii mobile criptate, furnizand servicii internet pentru autoritatile statului. Totodata, au fost realizate transmisiile prin satelit si introduse noi facilitati in cadrul sistemului 112, precum localizarea apelantilor pe durata apelului de urgenta, prelucrarea geospatiala a datelor privind pozitia resurselor de interventie si preluarea alertelor de la bordul vehiculelor.

Incepand cu anul 2008, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara a Uniunii Europene.

Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arata ca Romania se afla pe primele locuri in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in UE.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Europeana-a-Numarului-Unic-112_18354/

lauff lautf laurf