Imprimare

Plaman artificial folosit in tratarea insuficientei respiratorii, in premiera in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Clinica de Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara s-a inregistrat o noua premiera pentru Romania, prin utilizarea unui "plaman artificial" la un pacient cu insuficienta respiratorie severa, anunta AGERPRES.

Dispozitivul - plamanul artificial - a fost utilizat pentru prima data la ATI la un pacient cu insuficienta respiratorie acuta severa, la care ventilatia artificiala nu mai reusea sa asigure oxigenarea adecvata si eliminarea dioxidului de carbon. Prin noua tehnica, sangele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigura eliminarea dioxidului de carbon in exces si oxigenarea sangelui. "Dispozitivul este numit si plaman artificial intrucat structura sa este asemanatoare cu cea a alveolelor pulmonare, suplinind functia plamanului atunci cand aceasta este compromisa", a declarat Liana Dacilescu, purtator de cuvant al Spitalului Judetean Timisoara.

Noua tehnica poate fi salvatoare pentru ca ofera timpul necesar vindecarii plamanilor si reluarii unei respiratii normale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Plaman-artificial-folosit-in-tratarea-insuficientei-respiratorii_-in-premiera-in-Romania_18358/

lauff lautf laurf