Imprimare

Cazierul medical ar putea fi obligatoriu pentru bugetari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cazierul medical ar putea deveni obligatoriu la depunerea dosarului sau candidaturii pentru ocuparea posturilor la stat.

Cazierul medical ar impiedica obstructionarea justitiei

Introducerea cazierului medical pentru ocuparea unor posturi la stat este o propunere legislativa venita din partea deputatului Tudor Ciuhodaru, medic urgentist de profesie. Deputatul PPDD sustine ca o astfel de masura este necesara, in special in cazul demnitarilor, autoritatilor publice sau sefilor de agentii, pentru ca angajatii sa nu se mai foloseasca de starea de sanatate pentru a obstructiona justitia sau a se sustrage unor indatoriri de munca.

Potrivit medicului, ne confruntam cu un fenomen amplu - acela al  "bolnavilor inchipuiti", care intra in concediu medical fara justificare, care nu-si fac indatoririle pe motive medicale inexistente sau care-si amana inlocuirea din functie, din cauza unor boli inventate.

Ce presupune introducerea cazierului medical?

Cazierul medical este un dosar care cuprinde acte cu date medicale complete ale angajatului. Are rolul de a atesta particularitatile medicale sau starea de sanatate a bugetarului. Va cuprinde retete, analize, radiografii si teste medicale care atesta drumurile facute, de-a lungul timpului, de angajat pe la medici.

Acest cazier ar putea fi depus odata cu candidatura pentru un post la stat sau dupa 30 de zile de la preluarea functiei. Va fi actualizat de fiecare data cand survin modificari in starea de sanatate prin documente oficiale procurate de la medic.

In cazul in care dosarul se dovedeste a fi fals sau angajatul la stat se plange de o boala sau afectiune pe care cazierul medical nu o justifica, risca sa fie acuzat de fals si uz de fals si sa primeasca amenzi cuprinde intre 50 si 2000 de lei. Aceleasi sanctiuni se vor aplica si in situatia in care bugetarul nu isi depune cazierul in intervalul prevazut de lege.

Ciuhodaru sustine ca s-a saturat de bolile inchipuite ale demnitarilor sau autoritatilor publice, pe baza carora sunt frecvent scutiti sa isi execute pedepsele sau sa raspunda in fata legii. Prin depunerea cazierului medical, actualizat continuu, astfel de persoane nu mai pot scapa de raspunderea in fata legii. Deputatul urmeaza sa depuna proiectul in Parlament, pentru dezbateri, alaturi de un altul, prin care propune si introducerea cazierului profesional, care confirma gradul de pregatire si parcursul profesional al unui candidat pentru un post bugetar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cazierul-medical-ar-putea-fi-obligatoriu-pentru-bugetari_18391/

lauff lautf laurf