Premiera nationala in chirurgia urologica
Trei operatii ce trateaza adenomul de prostata printr-o tehnica de ultima generatie, unica in tara, au fost efectuate de Dr. Gunar Wendt-Nordahl (din Germania) si dr. Gheorghe Nita in cadrul Workshopului de Urologie, pe 7 februarie, in cadrul unui spital privat.
Cele 3 interventii chirurgicale prezentate utilizeaza tehnologia laser Vela XL Thulium.
“Procedura chirurgicala numita si vaporo-rezectie cu laser Thulium este una dintre metodele recent folosite la nivel international (si mai ales in Germania) pentru tratarea adenomului de prostata si prezinta o serie de caracteristici superioare metodelor chirurgicale anterioare”, declara dr. Gheorghe Nita, medic primar in Urologie la Delta Hospital, unitate medicala ce a gazduit interventiile.
Dr. Nita a mai explicat ca, in cazul adenomului de prostata, utilizarea acestui tip de interventie reduce rata complicatiilor post-operatorii si aduce o serie de beneficii pacientilor: operatia nu produce sangerari si nu necesita o perioada indelungata de mentinere a sondei uretro-vezicale. "Mai mult, pentru ca laserul nu stimuleaza terminatiile nervoase, durerile ulterioare sunt si ele semnificativ reduse, iar interventia poate fi efectuata inclusiv la pacientii cu tratament anticoagulant cronic fara oprirea acestuia (lucru imposibil cu alte tehnici)”, explica acesta.
Operatiile cu laser dureaza intre 45 si 90 de minute, in functie de marimea prostatei. Alte avantaje importante pentru pacienti sunt reprezentate de faptul ca interventia nu necesita anestezie totala, iar timpul de recuperare al pacientului este foarte scurt - externarea are loc in aproximativ 24 de ore, pacientul putand relua rapid activitatile socio-profesionale.
Interventia presupune introducerea unui instrument (cu camera video) pe uretra pana in vezica urinara, instrument ce permite vizualizarea prostatei. Prin acesta este introdusa fibra laser, cu ajutorul careia este indepartat tesutul prostatic strat cu strat, rezultand fragmente de tesut care sunt impinse in vezica urinara, de unde sunt ulterior extrase si trimise pentru un examen anatomo-patologic ulterior. Aceasta analiza (importanta pentru depistarea unui eventual cancer de prostata incipient) nu este posibila in cazul celor mai multe dintre laserele existente pe piata.
Adenomul de prostata este o afectiune cu o incidenta de aproximativ 80% in randul barbatilor de peste 50 de ani, care consta in marirea in volum a prostatei. Pacientii care prezinta aceasta afectiune se confrunta cu simptome precum: scaderea fluxului urinar (jetului urinar), mictiuni frecvente, urinari dificile, incomplete, care pot culmina cu retentia urinara si apoi cu necesitatea instalarii unei sonde urinare.
In prezent, tehnicile utilizate cel mai frecvent pentru tratarea acestei afectiuni sunt operatiile clasice (deschise) si cele care folosesc curentul electric pentru a realiza rezectia tesutului prostatic (rezectie transuretrala a prostatei - TURP). Acestea pot fi insotite de complicatii post-operatorii, printre care se numara sangerarea, disfunctiile erectile, necesitatea prelungirii mentinerii sondei uretro-vezicale, stenoze postoperatorii (ce necesita alte interventii chirurgicale) si incontinenta urinara. Pentru a reduce rata complicatiilor post-operatorii au fost introduse in practica din ce in ce mai mult interventiile cu laser.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-nationala-in-chirurgia-urologica_18396/