Imprimare

Experti in psihiatria medico-legala la standarde europene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul de Medicina Legala Iasi, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T Popa” Iasi, Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti si Institutul de Medicina Legala Timisoara desfasoara din anul 2010 proiectul “Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”, finantat din fonduri structurale europene nerambursabile derulate prin Fondul Social European (FSE).

Scopul acestui proiect este reprezentat de formarea la standarde europene a expertilor in psihiatria medico-legala, aducand in premiera in Romania aceasta categorie de experti, atat de necesara. Grupul tinta este format din 200 de cercetatori cu titlul stiintific de doctor in stiinte medicale, din zece centre universitare, acoperind cele opt regiuni ale Romaniei, ceea ce confera proiectului o dimensiune nationala, asigurand egalitatea de sanse pentru participarea la programele de formare.

Formarea expertilor se refera la doua module principale: primul a vizat formarea la standarde europene a 200 de cercetatori si experti in domeniul cercetarii avansate in urma absolvirii modulului 1 de cursuri „Managementul cercetarii avansate”- aceasta etapa a proiectului a fost incheiata, 200 de medici legisti, psihiatri si psihologi fiind formati in acest domeniu; dintre acestia, in urma unui proces de selectie, 100 de membri ai grupului tinta au promovat in modulul al doilea care a urmareste formarea la standarde europene a 100 experti in psihiatria medico-legala (cursuri modul 2- „Expertiza medico-legala psihiatrica”)- etapa care in prezent se afla in derulare.

Introducerea modulului de formare experti in psihiatrie medico-legala, al doilea in structura proiectului, este o premiera nationala deoarece in prezent, la noi in tara, nu se aplica inca in maniera unitara standardele de formare si perfectionare europene ale acestei categorii de personal cu inalta calificare.

„Ca finalitate, se doreste reorganizarea la nivel de institutii de invatamant superior si de cercetare si in cadrul organizatiilor profesionale ale medicilor, respectiv psihologilor, a programelor de formare a expertilor in psihiatria medico-legala si introducerea in premiera nationala a unui sistem integrat, conform standardelor UE, de acreditare a acestora”, a declarat Prof. Dr. Vasile Astarastoae, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si Manager al proiectului.

Tot in cadrul acestui proiect se desfasoara workshop-uri care au ca scop crearea unui Sistem National Integrat de Formare si Acreditare a Expertilor in Psihiatria Medico-Legala. In cadrul acestor workshop-uri participa reprezentanti ai celor patru centre de formare postdoctorala din Iasi, Cluj, Bucuresti, Timisoara create in cadrul proiectului, experti lectori in proiect, membri ai grupului tinta care dezbat strategia de acreditare pe termen lung si criteriile necesare dobandirii calitatii de expert in psihiatria medico-legala.

Dintre concluziile desprinse din workshop-urile realizate pana in prezent se mentioneaza necesitatea calificarii ca experti a tuturor membrilor comisiilor de expertiza medico-legala psihiatrica si solutia certificarii acestora prin acordarea de competente specifice in psihiatria medico-legala de catre autoritati nationale. Pentru realizarea acestui lucru, care asigura sustenabilitatea demersului proiectului si dupa finalizarea acestuia, se vor formula criterii primare si secundare de acreditare.

Institutul de Medicina Legala devine astfel promotorul unor noi standarde eficiente de formare si evaluare intr-un domeniu sensibil cum este expertiza psihiatrica medico-legala si intr-un context socio-economic dominat de exacerbarea criminalitatii si cresterea numarului de cazuri care ajung in discutia comisiilor de specialitate.

De asemenea, centrul universitar Iasi va deveni astfel si initiatorul in formarea de aptitudini si competente manageriale pentru cercetatori, astfel incat acestia sa isi poata valorifica mai eficient experientele, rezultatele cercetarilor, sa poata identifica si utiliza surse de finantare in vederea dezvoltarii domeniului de cercetare avansata.

Autor: Conf. Dr. Radu Iliescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Experti-in-psihiatria-medico-legala-la-standarde-europene_18399/

lauff lautf laurf