Imprimare

Medicii de familie sunt nemultumiti de noul contract-cadru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie nu sunt de acord cu noile prevederile ale contract-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale, in perioada 2013-2014.

Prevederile noi din contractul cadru starnesc controverse in randul cadrelor medicale, in special printre medicii de familie, care se considera defavorizati.

Una dintre nemultumiri este legata de sistemul de plati, care a suferit modificari in recentul contract. Este vorba de raportul dintre procentul alocat din fondul asistentei medicale primare pentru plata per capital, care este suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si cel alocat pentru plata per serviciu.

Procentul medicilor de familie alocat per capital a crescut de la 50%, cat era inainte, la 70%, iar procentul alocat pentru serviciile medicale este de 30% din bugetul medicinii de familie. Cadrele medicale de familie considera ca aceasta masura este in defavoarea medicilor care au putini pacienti inscrisi pe liste.

O alta masura prevazuta in contract este introducerea obligatorie a coplatei in spitale, de 5 sau 10 lei, incepand din martie 2013. Nici cu aceasta prevedere medicii nu sunt de acord, considerand ca ar putea duce la supraaglomerarea Unitatilor de Urgente (care sunt exceptate de la coplata).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-sunt-nemultumiti-de-noul-contract-cadru_18400/

lauff lautf laurf