Imprimare

Medierea este obligatorie in cazurile de malpraxis

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medierea a devenit obligatorie pentru rezolvarea cazurilor de malpraxis, care pana acum se solutionau doar in instanta. Legea a intrat in vigoare in 1 februarie 2013.

Obligativitatea procedurii de mediere in cazurile de malpraxis a intrat in vigoare in 1 februarie, potrivit Ordonantei de Urgenta nr.90 din 12 decembrie 2012. Este considerata o metoda mult mai simpla si diplomatica de rezolvare a conflictelor, care nu prezinta riscuri pentru niciuna dintre parti.

Pana acum, cazurile de malpraxis erau disputate si judecate in instanta. De la 1 februarie, nu vor mai fi acceptate in instanta decat cazurile de malpraxis in care medierea esueaza sau se incheie o intelegere partiala intre parti.

Ce presupune procedura de mediere?

Medierea reprezinta o metoda de rezolvare conflictelor sau problemelor pe cale amiabila intre doua sau mai multe parti. Presupune o terta parte, numita mediator, care are rolul de a facilita negocierile dintre parti si de a gasi o solutie durabila, eficienta si avantajoasa pentru toata lumea.

Medierea nu se poate face decat prin cooperarea partilor implicate, deoarece presupune metode si tehnici bazate pe comunicare si negociere.La mediere trebuie sa fie prezente ambele parti. Potrivit legii intrate in vigoare in 1 februarie, partile implicate in cazurile de malpraxis au obligatia de a participa la mediere.In cazul in care una dintre parti refuza sa se prezinte, va primi acasa o citatie, trimisa de mediator, in care este invitata sa se prezinte la negocieri in termen de 15 zile.

In cazul in care nu se prezinta in termenul stabilit, se intocmeste un proces-verbal, care se depune intr-un dosar ce va fi inaintat instantei.Mediatorul, persoana apta sa duca negocierile in interesul ambelor parti, trebuie sa se asigure ca, in cadrul medierii, se respecta libertatea, demnitatea si viata privata a tuturor partilor implicate.In cazul in care se accepta medierea, partile implicate in conflict si mediatorul vor incheia un contract, care cuprinde mai multe clauze, printre care si confidentialitatea sau conditiile de plata.De asemenea, partile implicate in mediere au dreptul sa vina insotite sau sa fie reprezentate la negocieri de avocati sau de alte persoane, prin imputerniciri legalizate.

Procedura se incheie doar in momentul in care ambele parti ajung la o intelegere care rezolva conflictul sau atunci cand medierea esueaza, iar cazul este avansat instantei sau unei alte autoritati competente.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medierea-este-obligatorie-in-cazurile-de-malpraxis_18402/

lauff lautf laurf