Imprimare

Cardul de sanatate creeaza conflicte intre medici si CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cardul de sanatate obligatoriu pentru pacienti creeaza conflicte intre medici si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si confuzie printre pacienti, care inca nu inteleg inca utilitatea si modul lui de functionare.

Desi Cardul National de Asigurari de Sanatate este in plan de mai bine patru ani, abia anul acesta s-au gasit fondurile necesare pentru emiterea lui. Cardul nici nu a intrat bine in procesul de productie, ca a si iscat primele controverse intre medici si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Modul de distribuire a cardurilor catre pacienti este principalul motiv al scandalului aparut intre cadrele medicale si CNAS.

In timp ce Casa de Asigurari de Sanatate sustine ca este de datoria medicilor de familie sa imparta cardurile catre pacientii asigurati pe care-i au inscrisi pe liste, medicii sunt revoltati, sustinand ca este vorba de o munca birocratica pe care nu sunt dispusi sa o faca.

Cadrele medicale sunt de parere ca nu este de datoria lor sa completeze hartii si sa cheme pacientii la cabinete pentru a intra in posesia cardurilor si propun, ca si in alte tari europene, ca acesta sa fie trimis prin posta.

Medicii de familie mai sunt revoltati si din cauza faptului ca, dincolo de birocratia pe care o presupune Cardul de Sanatate, acesta nu este de folos nici lor, nici pacientilor, ci doar CNAS-ului.

Faptul ca pacientii nu sunt obligati sa treaca toate datele medicale pe card si ca orice informatie depusa pe acesta necesita acordul lor nu ii ajuta pe medici.

Acestia nu vor sti niciodata daca ceea ce se regaseste pe card este relevant pentru starea de sanatate a unui pacient, la momentul prezentarii la medic, sau daca lipsesc informatii esentiale in acest sens.

In plus, faptul ca fiecare card este insotit de un cod PIN, pe care doar asiguratul il stie, il face inutilizabil in Unitatile de Primiri Urgente, atunci cand respectivul pacient este adus in stare de inconstienta. Medicii nu pot accesa informatiile despre istoricul medical al pacientului fara consimtamant.

Desi se discuta de mai multi ani de introducerea Cardului de Sanatate pentru asigurati, si pacientii sunt confuzi cu privire la utilitatea lui. Multi dintre ei au gresit impresia ca prin acest card vor beneficia de gratuitati medicale. In fapt, pe el se vor trece doar informatii medicale optionale, pe care ei accepta sa le declare, iar pentru analize medicale, trebuie sa scoata bani din buzunar.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cardul-de-sanatate-creeaza-conflicte-intre-medici-si-CNAS_18406/

lauff lautf laurf