Imprimare

Bolile intestinale inflamatorii - noi solutii terapeutice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile intestinale inflamatorii au constituit tema celui de-al VIII-lea Congres European organizat de The European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) si Federatia Europeana a Asociatiilor pentru Boala Crohn si Colite (European Federation of Crohn's and Colitis Associations) la Viena, anunta AGERPRES.

Specialistii s-au aratat ingrijorati de cresterea incidentei bolilor intestinale inflamatorii la tineri.
Prof dr. Walter Reinisch, de la General Hospital din Viena a reliefat: "Statistic vorbind, boala se declanseaza mai ales la persoanele cu vârste intre 20 si 30 de ani dar in ultimii ani in Austria si in intreaga lume rata diagnosticarii la copii s-a dublat. Netratate corespunzator aceste boli scad calitatea vietii pacientilor si ii rup de societate. Nu mai merg la serviciu sau la scoala, nu mai duc o viata normala. Avem tratamente de ultima generatie care pot tine boala sub control dar, din pacate, nu am gasit unul care sa si vindece."

Conf. dr. Liana Gheorghe de la Institutul Fundeni, Centrul de Gastroenterologie a declarat cu acest prilej ca Romania are cele mai putine cazuri cu boala intestinala inflamatorie, boala Crohn si rectocolita si aceasta se datoreaza foarte probabil modului de viata.

"In urma cu zece ani am facut primul studiu mare de epidemiologie si am gasit o prevalenta de boala Crohn de 0,5 la suta de mii de locuitori si de 1,5 la suta de mii de locuitori la rectocolita, ceea ce este foarte putin. De atunci s-a mai facut un studiu pe o zona mai restrânsa, la Timisoara, sub egida Societatii Europene, care a aratat o oarecare crestere, dar comparativ cu tarile vecine si restul Europei numarul este mai mic. Boala incepe sa fie frecventa la tineri din cauza obiceiurilor alimentare. Vrem sa refacem studiul de epidemiologie la nivel national, cu chestionare despre alimentatie, comportament, interventii chirugicale, sanitatie", a aratat conf. dr. Liana Gheorghe.

Aceste boli sunt considerate boli rafinate ale unei societati foarte rafinate care vine in contact cu din ce in ce mai putini agenti patogeni. "Scad bolile infectioase si cresc foarte mult bolile cu mecanisme autoimune sau de pierdere a tolerantei pentru ceea ce ne este propice. in ceea ce priveste cauzele, este un melanj - o predispozitie genetica cu siguranta la care se adauga factorii de mediu, diete, modificarea sistemului bacterian, care este specific fiecaruia", a subliniat medicul.

Referitor la terapie, conf. dr. Liana Gheorghe a spus ca terapia biologica este acceptata numai daca este indicata de centrele mari universitare care diagnosticheaza, stadializeaza si fac indicatia initiala pentru terapiile de varf. Terapia este foarte scumpa, intre 2.000 si 2.500 de euro.

"In cadrul congresului s-a facut o pledoarie pentru introducerea acestor terapii foarte moderne, e drept foarte costisitoare, dar foarte eficiente in stadii timpurii de boala. Tratamentul se face toata viata, in cazurile unui numar foarte mic de pacienti se intrerupe tratamentul", a explicat conf.dr. Liana Gheorghe.

Conf. dr. Liana Gheorghe a opinat ca se impune si o aducere la zi a ghidurilor pentru aceste boli.

La randul sau, prof. dr. Cristi Gheorghe a aratat ca diagnosticarea este in momentul de fata o problema pentru ca este vorba de diagnostic diferentiat intre cele doua boli, Crohn si rectocolita, care au prognostice diferite, dar si fata de alte boli inflamatorii cu cauza infectioasa sau alte cauze.
Medicul a subliniat ca aceste boli in evolutie pot duce la aparitia cancerului colonorectal.

In prezent desfasoara un proiect cu tehnica de endomicroscopie cu ajutorul caruia se pot vedea modificarile histologice fara sa se promoveze biopsia, pentru a se vedea daca sunt modificari structurale histologice.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bolile-intestinale-inflamatorii---noi-solutii-terapeutice_18409/

lauff lautf laurf