Imprimare

Hadronterapia, un tratament eficient impotriva cancerului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Hadronterapia poate fi solutia salvatoare pentru milioane de persoane bolnave de cancer din intreaga lume. Este vorba despre o forma de radioterapie avansata, in care sunt folosite atat razele X, cat si particule suabtomice, fotoni si protoni.

In prezent, in Romania nu este folosita hadronterapia pentru tratarea bolnavilor de cancer, desi in alte tari europene, precum Suedia, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Elvetia aceasta metoda terapeutica are succes.

Hadronterapia, explicata de medicul radioterapeut Nicolae Verga

Medicul radioterapeut Nicolae Verga, de la Spitalul Coltea din Bucuresti, sustine ca hadronterapia poate prelungi viata bolnavilor de cancer. El imparte tumora in "slice-uri" (felii), fiecare dintre ele fiind celule tumorale.Un fascicul foarte subtire, manipulat de un camp electromagnetic, de 4 bobine, loveste fiecare celula tumorala. "Iradierea nu mai pleaca din tumora, iar radiatiile care trec prin organism, pana la tumora, sunt de doar 30% din radiatiile totale din tumora", explica doctorul Nicolae Verga pentru adevarul.ro. Pentru a ilusta mai bine efectele hadronterapiei, medicul aseamana efectele asupra celulelor canceroase astfel: "un sir de oameni care alearga foarte aproape unul de celalalt, iar daca primul s-a oprit brusc, toti ceilalti se vor opri in el".

Hadronterapia presupune inhibarea divizarii celulelor maligne

Celulele maligne se remarca prin mitocondrii mai mari. Acestea din urma furnizeaza celulelor energia necesara divizarii si le confera rezistenta in fata mecanismelor de aparare ale organismului. Prin urmare, pentru a putea inhiba dezvoltarea celulelor maligne, este nevoie de o metoda de suprimare a divizarii lor.Aici intervine hadronterapia, care presupune accelerarea protonilor din celula, in vederea limitarii energiei electronilor. Astfel, finalitatea hadronterapiei consta in subinvolutia tumorii alcatuite din celulele vizate.

Avantajele si dezavantajele hadronterapiei

Conform specialistilor, hadronterapia are doar avantaje pentru bolnavii de cancer. Pana in prezent, nu s-au inregistrat efecte adverse ale acestei forme de radioterapie avansata. Spre deosebire de alte tehnici de tratare a cancerului, hadronterapia nu afecteaza celulele sanatoase din organism.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hadronterapia_-un-tratament-eficient-impotriva-cancerului_18417/

lauff lautf laurf