Studiu: consumul de cofeina in sarcina, asociat cu nasterea unui copil subponderal
Consumul de cofeina in sarcina poate duce la nasterea unui copil subponderal, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Sanatate Publica din Norvegia si publicat in revista "BMC Medicine".
Pe durata studiului, ei au analizat 60.000 de femei insarcinate si au descoperit ca cele care au consumat cofeina au nascut bebelusi cu o greutate sub cea normala.Cum afecteaza cofeina dezvoltarea fatuluiPe parcursul studiului, cercetatorii au monitorizat alimentatia mamelor si au urmarit sa vada daca acestea consuma frecvent cafea, ceaiuri care contin cofeina, bauturi carbogazoase sau energizante cu un continut ridicat de cofeina, precum si deserturi sau prajituri cu acest ingredient.
Dr Verena Sengpiel, autoarea studiului, arata ca mamele care au consumat produse bogate in cofeina au nascut bebelusi subponderali. Un copil care ar trebui sa aiba 3,6 kilograme la nastere pierde intre 21 si 28 de grame din greutatea lui la fiecare 100 de miligrame ca cofeina consumate de mama lui.
Motivul pentru care se intampla acest lucru este acela ca un ingredient precum cofeina impiedica absorbtia nutrientilor esentiali in placenta, apoi in corpul bebelusului.
Cofeina, responsabila si pentru prelungirea sarcinii
Studiul Institutului de Sanatate Publica din Norvegia demonstreaza ca produsele din cofeina nu au un efect negativ doar asupra dezvoltarii fatului, ci si asupra sarcinii in sine. Dr Verena Sengpiel sustine ca mamele care au consumat produse bogate in cofeina isi prelungesc sarcina cu cateva ore, mai exact cu 5 pana la 8 ore la fiecare 100 de miligrame de cofeina consumate.
Specialistii sustin ca femeile insarcinate ar trebui sa consume rar cafea, iar daca simt nevoia sa consume zilnic acest produs, sa se orienteze catre cafeaua decofeinizata.Studiul publicat recent in revista "BMC Medicine" nu este primul de acest tip. Si in anii trecuti cercetatorii au avertizat mamele insarcinate asupra faptului ca un consum constant de cafea si de produse bogate in cofeina pot afecta dezvoltarea fatului, de la diminuarea greutatii, pana la aparitia unor malformatii congenitale.
Sursa: PaginaMedicala.ro