OMS arata legatura dintre expunerea la chimicale si bolile endocrine
Absorbtia de catre organismul omului a mai multor chimicale in acelasi timp, chiar si a unor doze mici din fiecare, este tot mai mult asociata de oamenii de stiinta cu cresterea incidentei bolilor sistemului endocrin, potrivit unui raport dat publicitatii marti de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit Agerpres.
Chimicalele care pot bulversa sistemul endocrin - de care depind functii vitale precum metabolismul, cresterea, somnul - se afla in produse prezente practic in toate casele, precum produsele cosmetice si de ingrijire personala. Se afla, de asemenea, in produse industriale, precum aparatele electronice si pesticidele.
Potrivit raportului, desi datele stiintifice sunt insuficiente pentru a stabili o relatie directa intre anumite componente chimice si consecintele negative asupra omului sau a mediului inconjurator, combinarea lor are un impact defavorabil asupra sanatatii omului.
Fata de acum zece ani, cand OMS a efectuat prima investigatie pe aceasta tema, in prezent se recunoaste ca 'inmultirea tulburarilor si bolilor endocrine nu poate fi asociata exclusiv cu procese genetice', a explicat directorul OMS pentru sanatate publica si mediu, Maria Neira, prezentand acest studiu la Geneva.
Neira a semnalat ca este rezonabil sa se considere ca problema are legatura cu o combinatie de factori precum imbatrânirea, nutritia si expunerea persoanelor la substante chimice care afecteaza functiile endocrine.
Unul dintre aspectele cele mai preocupante pentru OMS este inmultirea substantelor chimice prezente in viata cotidiana si faptul ca fiinta umana este expusa unei bune parti din ele chiar si inainte de a se naste.
'Copiii sunt cei mai vulnerabili, insa expunerea incepe in uter, ceea ce poate cauza tulburari sau boli dupa 20 de ani de la expunerea fatului', a declarat expertul.
Diverse studii stiintifice au gasit asocieri intre expunerea la aceste chimicale si infertilitate, anumite tipuri de cancer mamar si cancerul de prostata si tiroidian. S-au observat, de asemenea, consecinte nefaste ale acestor produse asupra sistemului nervos la copii, mai ales deficitul de atentie si hiperactivitatea.
Chimicalele daunatoare pentru sistemul endocrin pot intra in ambient prin deseurile industriale si urbane, acumularea de chimicale utilizate in agricultura.
Printre actiunile pe care le propune OMS figureaza imbunatatirea capacitatii de a analiza impactul mai multor chimicale asupra sistemului endocrin, o mai buna determinare a cailor de expunere si promovarea transparentei pentru ca industriile sa declare cu exactitate substantele pe care le contin produsele lor.
Sursa: PaginaMedicala.ro