Imprimare

Medicinistii vor avea materialul didactic asigurat pentru anatomie patologica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, cu 323 voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri, o propunere legislativa privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului.

Actul normativ, initiat in legislatura trecuta de senatorii PSD Toni Grebla, Adrian tutuianu, Lazar Sorin si Ion Rotaru si senatorul PNL Ichim Paul, isi propune asigurarea materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universitatilor de medicina utilizat in scopul pregatirii profesionale a viitorilor medici.

Potrivit propunerii legislative, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, parti componente ale departamentelor universitare de specialitate, sunt obligate sa intocmeasca o lista de arondare spitalelor si altor unitati sanitare care au servicii de anatomie patologica si prosectura iar spitalele respective, in baza listei, sunt obligate sa incheie un protocol cu departamentele universitare de specialitate.

Totodata, departamentele universitare de specialitate trebuie sa isi manifeste "de indata" disponibilitatea de a prelua cadavrul, care va fi preluat de reprezentantii departamentelor universitare de specialitate in termen de trei zile de la primirea informarii.

Potrivit acestuia, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie sunt obligate sa conserve cadavrele in termen de 30 de zile de la deces inaintea introducerii acestora in sala de disectie.

O alta prevedere a propunerii legislative se refera la faptul ca primariile acorda sprijin de inmormantare departamentelor universitare functionale in baza actelor de deces si protocolului incheiat cu serviciile de anatomie patologica si prosectura ale spitalelor sau altor unitati.

De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ca departamentele de morfologie asigura serviciul religios si, dupa caz, incinerarea sau inmormântarea cadavrelor dupa ce acestea au fost folosite in scop didactic sau stiintific.

Camera Deputatilor este for decizional.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicinistii-vor-avea-materialul-didactic-asigurat-pentru-anatomie-patologica_18431/

lauff lautf laurf