Imprimare

Poluarea ar antrena o mortalitate sporita dupa un accident cardiac

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Expunerea la poluarea din aer ar antrena o mortalitate sporita pentru persoanele care au suferit un infarct miocardic sau un atac de angina pectorala, potrivit unui studiu publicat miercuri, 20 februarie, in revista European Heart Journal, relateaza Agerpres, citand AFP.

Realizat pe un esantion de 154.204 de pacienti britanici spitalizati dupa un accident sau o afectiune cardiaca in perioada 2004-2007, studiul a demonstrat ca rata mortalitatii s-ar mari in acelasi timp cu expunerea crescanda la particule fine PM 2,5, particule cu un diametru de 2,5 microni sau mai putin, respectiv de 30 de ori mai mici decat grosimea unui fir de par.

Aceste particule patrund in aparatul respirator mai profund decat particulele mai mari. Ele provin in principal de la circulatia automobilelor si de la industrie. Procentul de particule fine se exprima sub forma de microni pe metru cub.

"Am descoperit ca, pentru fiecare crestere de 10 ľg/m3 a particulelor PM 2,5, rata mortalitatii creste cu 20 %", precizeaza Cathryn Tonne, epidemiolog londonez, care a condus lucrarile impreuna cu Paul Wilkinson, profesor de epidemiologie la Londra.

Cei doi cercetatori au estimat ca rata mortalitatii s-ar fi redus cu 12 % daca pacientii n-ar fi fost expusi la poluare atmosferica, in timp ce 4.783 de decese ar fi avut loc mai tarziu.

Poluarea aerului este puternic suspectata c-ar avea un rol in maladiile cardiace, dar putine studii s-au ocupat de impactul sau privind supravietuirea dupa un infarct miocardic.

Cercetatorii britanici au beneficiat de informatii medicale detaliate referitoare la 154.000 de pacienti spitalizati dupa un infarct. Dar ei n-au putut obtine cauzele exacte a 39.863 de decese intervenite intre 2004 si 2007, ceea ce constituie o limita a studiului, chiar daca ei suspecteaza faptul ca majoritatea dintre ele ar avea legatura cu maladia cardiaca.

Expunerea la poluare a fost evaluata, printre altele, doar in functie de locul de rezidenta, fara a se lua in calcul eventuale deplasari.

"Mesajul cel mai important este ca diminuarea poluarii in zonele metropolitane reduce mortalitatea cardiovasculara intr-un interval de timp de numai cativa ani", a afirmat prof. Pier Mannucci din Milano intr-un comentariu la studiu.

Contactata de AFP, Cathryn Tonne a declarat ca se fac putine cercetari privind marile orase din tarile in curs de dezvoltare, unde nivelul de poluare este in general superior si unde procentul de maladii cardiovasculare creste rapid.

"Cand la Milano lumea este preocupata daca concentratiile de particule fine PM 2,5 ating 100, in timp ce ele pot atinge 1.000 in China, imaginati-va diferenta in termeni de risc si efectele asupra sanatatii'', a conchis Pier Mannucci.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Poluarea-ar-antrena-o-mortalitate-sporita-dupa-un-accident-cardiac_18433/

lauff lautf laurf