Imprimare

Psihologul, obligatoriu in fiecare instanta judecatoreasca din tara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Din februarie 2013, fiecare curte de apel din tara trebuie sa angajeze un psiholog care sa asigure asistenta, evaluare si consiliere psihologica personalului din cadrul institutiei respective.

Psihologul instantei trebuie sa fie specializat in psihologia muncii si organizationala

In perioada 2010-2012, Colegiul Psihologilor din Romania a participat la mai multe dezbateri si consultari cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la necesitatea angajarii permanente a unui psiholog in institutiile judecatoresti.

Insa abia in 15 februarie 2013, Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare si legea privind instituirea unui post permanent de psiholog in fiecare curte de apel din tara.

Psihologul care aplica pentru ocuparea unui astfel de post trebuie sa fie specializat in domeniul de competenta "psihologia muncii si organizationala".

Atributiile psihologului instantei

Psihologul are rolul de a asigura consilierea psihologica a personalului curtii de apel si a instantelor din circumscriptia acesteia. Consilierea se poate face doar la cerere sau la solicitarea expresa a presedintelui curtii de apel.Consilierea psihologica ajuta la asigurarea confortului personal si interpersonal al angajatilor in mediul organizational din care fac parte, dar contribuie si la optimizarea performaneteor acestora.Printre atributiile importante ale psihologului instantei se numara si evaluarea cantitatii, calitatii si eficientei resurselor umane, avand ca obiectiv optimizarea sarcinilor de lucru, eventuala reorientare profesionala sau formarea unor abilitati profesionale esentiale.

Consilierea psihologica faciliteaza si acomodarea noilor angajati cu cerintele postului, dar si integrarea in mediul organizational din care fac parte.Printre atributiile acestuia, se numara si identificarea eventualelor disfunctionalitati sistemice din cadrul organizatiei, in vederea eficientizarii actului de justitie si ameliorarii conditiilor de munca.

In plus, mediaza conflictele interpersonale care afecteaza calitatea relatiilor de munca, in vederea gasirii celor mai potrivite solutii pentru ambele parti.Psihologul mai are datoria si de a elabora programe de dezvoltare organizationala ori de a concepe sau asigura utilizarea instrumentelor de diagnoza organizationala.Psihologul instantei este obligat sa pastreze confidentialitatea datelor detinute in timpul exercitarii functiei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Psihologul_-obligatoriu-in-fiecare-instanta-judecatoreasca-din-tara_18436/

lauff lautf laurf