Imprimare

Reactualizarea listei de medicamente si plata arieratelor, pe agenda discutiilor intre MS si ARPIM

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii si Adrian Pana, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, si reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au stabilit realizarea unui calendar de actiuni care sa includa, printre altele, perioada in care va fi reactualizata lista de medicamente, dar si plata arieratelor pe care unitatile sanitare le au catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare in cadrul unei intalniri ce s-a desfasurat in cursul zilei de 21 februarie.

Ministrul Sanatatii le-a solicitat reprezentantilor ARPIM sa vina cu propuneri de solutii pentru descurajarea exporturilor paralele astfel incat pacientii romani sa nu duca lipsa medicamentelor de care au nevoie.

De asemenea, Ministrul Sanatatii i-a asigurat pe reprezentantii ARPIM de intreaga sa colaborare, subliniind faptul ca isi doreste coerenta in politicile publice si predictibilitate.

Ministerul Sanatatii s-a angajat, in urma acordului incheiat intre Romania si FMI, ca pentru actualizarea listei de medicamente sa se faca o evaluare a asa-numitor tehnologii medicale, a declarat la inceputul lunii februarie, cu prilejul unei intalniri cu presa, Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, potrivit Agerpres.

"Practic, aceste medicamente sa fie evaluate dupa alte criterii decat cele dupa care au fost evaluate pana acum. Un asemenea proces va prelungi perioada de asteptare. Noi speram ca aceasta noua metodologie de evaluare a medicamentelor sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui trimestru, astfel incat in trimestrul doi sa se faca evaluarea iar noi medicamente in lista celor compensate si gratuite sa avem incepand cu 1 iulie 2013", a subliniat reprezentantul ARPIM, referindu-se la introducerea de noi molecule pe lista de medicamente compensate.

In cazul in care listele nu vor fi actualizate, reprezentantul ARPIM spune ca este o problema de credibilitate a pietei. "Faptul ca de sase ani nu au fost introduse noi medicamente pe listele de compensate genereaza o reducere a credibilitatii si a interesului in investitii in domeniul farmaceutic. Desi piata are un potential foarte bun investitional, mari investitori din industria farmaceutica vor ocoli Romania tocmai pentru lipsa de credibilitate din punctul acesta de vedere", a apreciat Dan Zaharescu.

De la ultima actualizare si pana acum sunt aproximativ 80 de noi molecule care au fost evaluate si propuse spre intrare în sistemul de rambursare si compensare din Romania, iar alte 50 de medicamente noi sunt propuse pentru extinderea indicatiilor terapeutice, potrivit Agerpres.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Reactualizarea-listei-de-medicamente-si-plata-arieratelor_-pe-agenda-discutiilor-intre-MS-si-ARPIM_18441/

lauff lautf laurf