CAZ CLINIC. Sindrom parkinsonian tratat prin acupunctura
- Anamneza releva un istoric de afectiune bipolara (maniaco-depresiva) cu debut in urma cu 15 ani, toamna, remisa in urma cu 6 ani.
- Colecistectomie in urma cu 6 ani.
- “Apa” la genunchiul drept, in urma cu 2 ani, evacuata prin punctie, fara recidiva.
Intoleranta la frig.
Examenul obiectiv evidentiaza o stare generala buna, tonus psihic echilibrat, putere de munca. De asemenea, noduli articulari “reci” la articulatia falangiana proximala si la cea intermediara de la degetul mijlociu stang, de marimea unei boabe de mazare.
Examenul abdomenului pune in evident un perete abdominal mai slab pe linia alba subombilicala, durere moderata la apasarea profunda in fosa iliaca stanga si mai redusa in fosa iliaca dreapta.
Limba: rosie, lucioasa, fara film (depozite pe suprafata ei), usoare crapaturi mediene, tremura usor. Vene vizibile sublingual. Pulsul este regulat, superficial, mai tensionat in pozitia din mijloc bilateral (punct guan) si slab batut in pozitia posterioara bilateral (punct chi).
Paraclinic, afirmativ, doar un colesterol moderat crescut. Tegumente palide, par uscat, unghii tari dar friabile.
A avut munca de birou, la inceput secretariat-contabilitate, mai apoi sefa de cabinet cu responsabilitati multiple. Pensionata pentru limita de varsta.
Fara antecedente deosebite familiale.
Se afla sub tratament cronic pentru:
- Tulburarea afectiva bipolara: - Seroquel retard 200 mg (3x200 mg/zi)-de vreo 10 ani; Depaquine Chrono, 500 mg (2x/zi); Coaxil 12,5 (3X/zi)
- Parkinson: Rolprina, Bilobil
- Afectiuni reumatice: Dona (in fiecare seara 2 luni apoi pauza 2 luni), Celebrex la nevoie
Din datele prezentate reisese un deficit de energie calda renala (Yang) manifestata prin intoleranta la frig, maini si picioare reci, lumbago, dureri articulare, cervicalgie, noduli “reci” articulari, “apa” la genunchi, senzatie de degete umflate, somn nocturn intrerupt (urinari nocturne).
O staza energetica hepatica, cu deficit de materie (Yin, sange), manifestata printr-o reducere a volumului sangvin – simptome de sange uscat in terminologia medicinii chineze (ten uscat, caderea parului, unghii friabile, parestezii, aspectul limbii, sange nedetoxificat=Oketsu in japoneza sau Ketsu in chineza – durere in fosa iliaca predominant pe stanga) si evidentiata prin episoade de “vant” hepatic, adica simptome migratorii de dureri articulare, tremuraturi ale mainilor, ale limbii.
Mi-a atras atentia faptul ca tremura doar mana dreapta. Dupa o vreme prin “simpatie” a inceput firav sa tremure si mana stanga, abia perceptibil.
M-a preocupat aparitia sindromului maniaco-depresiv fara o cauza aparenta, in urma cu circa 15 ani, la intrarea in pensie si am cautat o explicatie plauzibila.
Interpretare clinica:
Sindromul afectiv bipolar: - pozitia prelungita la birou (sedentarismul), ingradirea excursiilor toracice si a ventilarii pulmonare corespunzatoare, absenta pauzelor de activitate la intervale regulate, lipsa unor exercitii de ventilatie pulmonara - au indus organismului o falsa informatie de tristete (cand suntem tristi respiram mai superficial, avem un torace “colabat” cu umerii lasati, gatul aplecat anterior). Aceasta stare prelungita, intinsa pe parcursul a cateva decenii, a organicizat tristetea. A devenit manifesta depresia. Mecanismul prin care organismul incearca sa scape de tristete este veselia. Cand ea depaseste un anumit prag devine manie. Medicina traditionala chineza considera boala manifesta, atunci cand apare un dezechilibru intre Yin si Yang. Cand cele doua forte contrarii, nu se mai completeaza, armonizeaza, echilibreaza si transforma una in alta pentru a aduce homestazia, apare boala. In acest caz tristetea si veselia exagerata nu se mai intrepatrund, nu se mai regleza reciproc, fiziologic, ca in starea de sanatate, devenind consecutive si ciclice, adica bipolare, patologice. Debutul afectiunii bipolare toamna indica cu destula acuratete radacina primara a afectiunii ca fiind plamanul, care in teoria celor 5 elemente este metal si are atribuit anotimpul toamna.
Tratamentul medicamentos agresiv a reusit sa recoreleze, readuca in transformare cele doua contrarii, Yin si Yang, impreuna bineinteles si cu mecanisme pe care corpul si le-a activat intrinsec pentru echilibrarea disarmoniei aparute. Insa a determinat si plata unui pret: aparitia unui alt dezechilibru cu risc potential de organicizare, tremuraturile mainii.
...
Autor: Dr. Mihai Cotul