CSIRO lucreaza la un nou medicament impotriva gripei
Cercetatorii de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) lucreaza, in prezent, la crearea unui medicament nou, numit Relenza, care se vrea a fi un tratament revolutionar universal impotriva tuturor formelor de gripa, o afectiune care omoara, anual, jumatate de milion de oameni din intreaga lume.
Relenza, medicament universal impotriva mutatiilor virusurilor gripale
Informatia conform careia un medicament nou impotriva gripei, numit Relenza, este in lucru in cadrul CSIRO a fost facuta publica in jurnalul Science.
Potrivit informatiilor aparute in jurnal, cercetatorii au testat deja antiviralul in laborator si au descoperit ca acesta isi dovedeste eficacitatea in prevenirea raspandirii unei game variate de tulpini ale virusurilor gripale.
Jenny McKimm-Breschkin, medic in cadrul proiectului de la CSIRO, sustine ca, de-a lungul timpului, virusurile gripale au suferit mutatii, iar unele dintre tulpinile noi aparute au devenit rezistente la tratamentele existente pe piata. In acest context, intelegerea modului in care medicamentele devin rezistente la aceste mutatii este cruciala in efortul de a le distruge, sustine medicul.
Relenza este un medicament capabil sa distruga cele mai rezistente tulpini la tratamente - gripa aviara, porcina etc. In plus, McKimm-Breschkin estimeaza ca medicamentul care se afla in teste la CSIRO ar putea deveni tratament universal impotriva gripei, deoarece ar putea avea capacitatea de a distruge si viitoarele mutatii ale acestui virus.
Cercetatorii lucreaza de 7 sapte ani la conceperea acestui antiviral si recunosc ca Relenza mai are nevoie de teste si studii pentru a se determina eficacitatea lui in cazul cat mai multor mutatii ale virusului gripal.
Cum functioneaza Relenza, medicamentul revolutionar impotriva gripei?
Medicamentul Relenza impiedica virusul gripal sa indeparteze stratul de zahar care se regaseste pe suprafata exterioara a celulelor organismului. Atunci cand ajung in organism si il contamineaza, virusurile gripale indeparteaza zaharul de pe suprafata celulelor, pentru a le putea infecta. Odata impiedicata actiunea virusurilor in organism, este prevenita si raspandirea lor in corp, ceea ce contribuie fie la aparitia unor forme foarte usoare ale bolii, fie la absenta lor.
Sursa: PaginaMedicala.ro