Profesorul Gheorghe Marinescu, omagiat la UMF Carol Davila
Societatea de Neurologie din Romania impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti a organizat pe 26 februarie 2013, simpozionul omagial “150 de ani de la nasterea Profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul scolii romanesti de neurologie”, manifestare ce s-a desfasurat in Sala de Consiliu a Facultatii de Medicina.
Profesorul Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romane de neurologie face parte “din grupul eminentelor personalitati medicale si stiintifice (alaturi de Victor Babes, Thoma Ionescu, Ion Cantacuzino) ale Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, care, prin realizarile de exceptie, au influentat hotarator evolutia specialitatilor pe care le-au practicat. Prin contributia lor stiintifica deosebita, au asezat Romania pe o pozitie extrem de onoranta pe harta centrelor medicale si universitare de mare prestigiu din Europa si din intreaga lume”, a conchis Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, in deschirea evenimentului.
In continuarea expunerilor din cadrul manifestarii, Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania subliniaza importanta omagierii unor astfel de personalitati medicale: “in conditiile ritmului accelerat actual de desfasurare a vietii profesionale si sociale, este de datoria noastra nu numai sa nu uitam cine au fost inaintasii nostri, mai ales cand avem privilegiul sa fim mostenitorii unei mari personalitati a neurologiei mondiale asa cum a fost Profesorul Gh. Marinescu, dar si sa ii omagiem si sa reamintim generatiilor actuale dar mai ales celor viitoare reprezentate de medicii tineri, ce au facut aceste personalitati la vremea lor pentru dezvoltarea profesiei medicale si cat de importante sunt descoperirile si activitatea lor stiintifica, educationala dar si sociala.”
In prima parte a acestui simpozion omagial s-au prezentat o serie de detalii semnificative despre personalitatea si opera stiintifica, medicala, didactica si sociala a profesorului Gh. Marinescu si a fost prezentat primul film stiintific realizat de profesorul Gh. Marinescu intitulat "Tulburarile mersului in hemiplegia organica", iar in a doua parte a simpozionului, s-au scos in evidentia o serie de descoperiri stiintifice prioritare in lume apartinand profesorului Gh. Marinescu subliniindu-se modul in care aceste descoperiri au influentat evolutia cunoasterii activitatii creierului uman in conditii normale si patologice, din vremea sa si pana in prezent.
Alaturi de Acad. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania la simpozion au mai luat cuvantul: Prof. Dr. Alexandru Serbanescu, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania, Conf. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Conf. Dr. Bogdan O. Popescu, neurolog – Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, Dr. Ioana Mindruta, neurolog - Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
La eveniment au participat neurologi din clinicile bucurestene, mari personalitati si lideri de opinie din domeniul medicinei romanesti, apartinand Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti dar si altor institutii medicale si academice precum si studenti din cadrul Organizatiei stiintifice a Studentilor in Medicina (SOMS).
Sursa: PaginaMedicala.ro