Imprimare

Premiul Nobel al biologului care a descoperit structura ADN-ului va fi scos la licitatie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premiul Nobel decernat in 1962 biologului britanic Francis Crick pentru descoperirea structurii ADN-ului va fi scos la licitatie de familia sa, alaturi de una din bluzele sale de laborator, carti si alte amintiri, potrivit casei Heritage Auctions, citate de AFP.

Este primul premiu Nobel scos la licitatie in ultimii 70 de ani, pretul de pornire fiind de 250.000 dolari.

O parte din veniturile incasate din vanzarea la licitatie - 10 aprilie la New York - a obiectelor mentionate va finanta cercetarile Institutului Francis Crick, care urmeaza sa isi deschida portile la Londra in 2015.

Familia biologului, mort in 2004, a spus ca Francis Crick era un om modest care prefera sa isi puna in birou un tablou mare in alb si negru si un portret al lui Darwin decat sa isi afiseze numeroasele premii primite.

Premiul Nobel se afla de aproape 50 de ani printre lucrurile personale ale omului de stiinta si acum familia spera sa fie cumparat de un muzeu sau un institut pentru ca publicul sa il poata vedea. 'Speram ca, fiind expus, sa devina o sursa de inspiratie pentru viitoarea generatie de oameni de stiinta', a spus nepoata lui, Kendra Crick.

Nascut in Anglia, in 1918, Francis Crick a studiat mai intai fizica, fiind apoi preocupat de biologie, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Crick si prietenul sau, James Watson, zoolog si genetician american, au lansat in 1953 structura in elice dubla a moleculei de ADN, pentru care au primit, alaturi de biofizicianul Maurice Wilkins, premiul Nobel pentru fiziologie sau medicina in 1962. Francis Crick a mai efectuat timp de 30 de ani cercetari moleculare de mare importanta.

Pe spatele medaliei sunt gravate initialele sale si data acordarii premiului Nobel. Vor mai fi supuse vanzarii la licitatie diploma de doua pagini si cecul de aproape 86.000 coroane daneze care au insotit premiul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiul-Nobel-al-biologului-care-a-descoperit-structura-ADN-ului-va-fi-scos-la-licitatie_18466/

lauff lautf laurf