Romania, deficitara la depistarea si prevenirea cancerului de colon
Romania are o strategie privind combaterea cancerului si un sistem national de inregistrare a bolnavilor de cancer, dar cel putin in ceea ce priveste depistarea si prevenirea cancerului de colon tara noastra are o situatie cu totul deficitara. Sunt concluziile unui studiu privind cancerul de colon, prezentat marti la Parlamentul European (PE) de catre ONG-ul EuropaColon, in cadrul unei dezbateri organizate de eurodeputatul PDL Petru Luhan.
"Acest barometru ne arata situatia de fapt in ceea ce priveste screeningul in 19 dintre cele 27 de state UE. Romania este, din pacate, corigenta la acest capitol. As vrea sa spun ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa implementeze o strategie de preventie la nivelul Romaniei pentru a reduce costurile tratamentului cancerului de colon. Se pare ca nu exista un dialog intre societatea civila, respectiv reprezentantii spitalelor, ai industriei farmaceutice, ai pacientilor si executiv, respectiv minister, pe de o parte, si parlament de cealalta parte", a declarat Petru Luhan pentru Agerpres.
Eurodeputatul spune ca nimeni in Romania "nu se simte responsabil sa intreprinda actiuni concrete in primul rand de constientizare a pacientilor pentru prevenirea cancerului, ceea ce ar reduce semnificativ costurile pentru tratare si, in al doilea rand, regret ca nu se pune accent pe aparatura si medicina inovatoare pentru a trata mai eficient din punct de vedere al costurilor pacientii care sufera de cancer".
Petru Luhan sustine ca un numar tot mai mare de pacienti din Romania sufera de cancer de colon, desi tara noastra este pe penultimul loc in UE din punct de vedere al numarului bolnavilor cu cancer de colon. In total, peste 1,2 milioane de oameni sunt diagnosticati in lume anual cu cancer de colon, dintre care 400.000 in Europa, iar aproape 610.000 isi pierd viata in fiecare an din cauza maladiei.
In ceea ce priveste masurile concrete pe care le poate intreprinde, Petru Luhan a precizat ca va trimite scrisori autoritatilor din tarile care nu au fost incluse in barometru pentru a le cere sa implementeze masurile care se impun in sectoare deficitare precum preventia si medicina inovatoare.
'Voi scrie si CE pentru a elabora programe concrete de ridicare a gradului de constientizare in randul societatii si ma refer aici la pacienti, la cetateni in general, dar chiar si la elevi si studenti, si in acelasi timp o modalitate de a forta guvernele sa implementeze la randul lor programe la nivel national', a precizat eurodeputatul.
El a precizat ca va aborda chestiunea si la un simpozion organizat, joi, la Bucuresti, privind situatia medicinei din Romania, la care va participa si ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro