Imprimare

Premiera nationala: Navigare 3D cu ajutorul robotului si a simulatorului asistat in invatamantul dentar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Studentii si absolventii facultatilor de Medicina Dentara vor avea prilejul sa dobandeasca experienta profesionala prin intermediul unui sistem de simulare asistata 3D si al unui robot ce va putea permite nu doar invatarea primilor pasi in medicina dentara, ci si executarea unor interventii complicate, precum implanturile dentare, informeaza Agerpres.

Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi, va efectua joi, in premiera nationala, la Baza Clinica de invatamant a Facultatii de Medicina Dentara, o navigare 3D cu ajutorul robotului si a simulatorului asistat 3D in invatamantul medical dentar.

Robotul va fi folosit, pentru prima oara in Romania, in implantologia orala si a aplicatiilor practice pe simulator, iar studentii si specialistii interesati de aceasta noua practica medicala vor avea prilejul de a viziona interventiile prin intermediul telemedicinei.

"Este o tehnica noua care nu a patruns pana acum in scolile din Romania si Europa. Ne-am dorit si ne dorim sa aplicam tehnici cat mai deschise, lucru care va insemna asistarea computerizata 3D, adica studentul va sti cum lucreaza si va fi corectat de calculator. Principalul beneficiar al acestui sistem revolutionar este pacientul, dar trebuie remarcat si faptul ca practicianul va avea astfel acces la o pregatire performanta intr-un domeniu de avangarda al medicinei dentare", a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Norina Forna.

Evenimentul marcheaza finalizarea unui proiect finantat cu fonduri europene, derulat in cadrul axei prioritare 1 "Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere", domeniul major de interventie 1.3 "Dezvoltarea resurselor umane din educatie si formare". Numarul 87 - "Profesionisti in educatie si formare".

Proiectul a permis lansarea unui sistem de telemedicina in cadrul "Centrul de formare specialisti si resurse in reabilitarea orala", infiintat prin intermediul unui alt proiect ID POSDRU 86/1.3/S/62208. Acesta permite o instruire la nivel european, avand posibilitatea utilizarii de metode interactive de invatare pentru ca ulterior studentii sa fie sprijiniti in achizitionarea de competente cheie si profesionale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-nationala_-Navigare-3D-cu-ajutorul-robotului-si-a-simulatorului-asistat-in-invatamantul-dentar_18463/

lauff lautf laurf