Lansare de carte - Pasi spre lumina de Helga Rohra
Cartea, al carei scop este acela de a aduce in atentia publicului probleme medicale contemporane, atat prin lucrari inovatoare ale unor medici si cercetatori de renume, cat si prin lucrari ale pacientilor, acoperind astfel ambele fatete ale realitatii medicale, va fi lansata in cadrul Conferintei Nationale de Alzheimer 2013, organizata de Societatea Romana Alzheimer.
Lansarea va incepe astazi in jurul orei 10:00, la Institutul National de Statistica.
Lucrarea "Pasi spre lumina" a autoarei Helga Rohra a fost tradusa in limba romana la Editura Spandugino, in cadrul Colectiei Medicale.
Aceasta lucrare este un real exemplu de tarie, relatand istoria unui caz de la primele simptome, pana la diagnostic si evolutia actuala. In acest mod, cartea devenine o lectura utila atat pentru pacienti, care s-ar putea chiar identifica cu autoarea in anumite etape ale parcursului sau, cat si pentru medici, carora cartea le expune si « partea cealalta a baricadei » de la odiseea stabilirii diagnosticului pana la relatarea impactul acestuia asupra pacientului.
O lectura captivanta din multe puncte de vedere, ea aduce in discutie numeroase probleme sociale, fiind, pe de-o parte, un semnal de alarma cu privire la nevoile reale ale lumii in care traim si, pe de alta parte, o incontestabila dovada ca motivatia poate, intr-adevar sa mute muntii, uneori, si sa batatoreasca primii pasi spre lumina.
“Pasi spre lumina” spune povestea unei femei puternice, independente, care gaseste forta de a-si transforma nenorocirea intr-un real manifest pentru cresterea vizibilitatii publice acestei afectiuni. Ea militeaza pentru integrarea sociala a persoanelor cu dementa si pentru schimbarea imaginii stereotipe a acestor pacienti.
Dementa reprezinta una dintre cele mai mari probleme actuale de sanatate publica, afectand un procent ingrijorator – in continua crestere – din populatia globului.
In acest context, atitudinea fata de pacientii cu dementa, mergand de la diagnostic, pana la includerea sociala, devine o problema de importanta mondiala, care trebuie gestionata cat mai judicios cu putinta. Apare din ce in ce mai mult nevoia unor organisme oficiale care sa le ofere acestor pacienti sansa de a-si continua o viata activa, studiile demonstrand clar ca acesta este unul dintre cei mai importanti de incetinire a simptomatologiei.
Din octombrie 2012, Helga Rohra este presedintele persoanelor cu dementa din Europa si membra a Comitetul European de Alzheimer
Sursa: PaginaMedicala.ro