Imprimare

Premiera in transplant: Cinci donatori intr-o zi si jumatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pentru prima data in istoria transplantului din Romania intr-o zi si jumatate au fost inregistrati cinci donatori, in trei orase diferite - Timisoara, Oradea si Cluj, anunta Agerpres.

Coordonatorul national al programului de transplant, Victor Zota, a declarat, marti, ca la Spitalul din Timisoara a avut loc o prelevare de organe de la doi donatori aflati in moarte cerebrala. Medicii au prelevat ficatul si rinichii.

In cursul diminetii de marti cei doi ficati au ajuns la Bucuresti si au fost transplantati de echipa coordonata de prof. dr. Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, iar rinichii au fost dusi la Cluj si au fost transplantati de dr. Mihai Lucan.

In prezent alti trei donatori se afla la Timisoara, Oradea si Cluj si urmeaza ca trei echipe de medici sa se deplaseze pentru prelevarea organelor - ficati si rinichi - , a mai spus dr. Victor Zota. Cei trei ficati vor ajunge la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, iar rinichii la Cluj.

"Este pentru prima data in istoria transplantului din Romania cand sunt cinci donatori intr-o zi si jumatate", a subliniat dr. Zota.

De la inceputul anului si pana in prezent s-au efectuat zece transplanturi cu organe prelevate de la donatori aflati in moarte cerebrala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-in-transplant_-Cinci-donatori-intr-o-zi-si-jumatate_18472/

lauff lautf laurf