Imprimare

Colegiul Medicilor solicita din nou Guvernului cresterea salariilor rezidentilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita Guvernului, printr-o noua scrisoare oficiala, alocarea a 40 milioane de euro pentru cresterea veniturilor rezidentilor.

"Ne bucuram si va felicitam ca ati gasit la bugetul Sanatatii un miliard de euro pentru a plati arieratele catre firmele de medicamente, insa nu intelegem de ce nu pot fi gasite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidentilor", se arata in scrisoarea deschisa adresata de Consiliul National al CMR, primului ministru Victor Ponta.

CMR a mai solicitat, anterior, prin Rezolutia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania cresterea in cursul anului 2013, a salariilor rezidentilor, care primesc in prezent mai putin de 200 de euro pe luna.

Din 2007 si-au dat demisia din sistemul romanesc de sanatate peste 14.000 de medici, care au ales sa emigreze; pentru pregatirea acestora statul roman a investit peste 3,5 miliarde de euro, conform institutiei ce reprezinta medicii."Cati medici ar trebui, domnule Prim-ministru, sa isi dea demisia, astfel incat sa fiti impresionat?"

Reprezentantii CMR ii atrag atentia primului ministru ca nu a raspuns organismelor internationale ale medicilor (Asociatia Medicala Mondiala, Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti, Asociatia Europeana a Medicilor de Spital), care i-au scris personal in iunie 2012, ingrijorati de incalcarile independentei medicilor romani.

CMR ia in considerare masuri de protest din partea medicilor, in cazul in care nu se vor gasi bani pentru cresterea salariilor rezidentilor: "Dupa cum stiti, noi nu am vrut sa tensionam climatul social din perioada alegerilor si nu am dus la indeplinire masura demisiilor in bloc din sistemul de sanatate. Dar, sa nu credeti ca acest lucru inseamna ca medicii vor oferi la infinit dovezi de buna crestere determinate numai si numai de respectul fata de pacientii lor."

Reprezentantii CMR il invita pe primul-ministru la Adunarea Generala de pe 28 martie 2013, alaturi de cei 300 de reprezentanti ai breslei medicale, pentru a le explica "de ce dolenatele lor legitime nu pot fi rezolvate".

Cititi integral scrisoarea deschisa adresata de CMR primului ministru Victor Ponta AICI.

Autor: Adelina Titire

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Colegiul-Medicilor-solicita-din-nou-Guvernului-cresterea-salariilor-rezidentilor_18476/

lauff lautf laurf