Imprimare

Problema abuzului varstnicilor, dezbatuta la Conferinta Nationala Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Abuzul fata de varstnicii si accesul la diagnostic si tratament al pacientului cu tulburari cognitive sunt principalele subiecte abordate in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2013, care are loc in perioada 27 februarie - 2 martie, la Institutul National de Statistica, Bucuresti.

Editia de anul acesta a conferintei se desfasoara cu participare internationala si are ca tema centrala "Dementa: intre criza demografica si cea economica".

Potrivit presedintelui Societatii Romane Alzheimer, Conf. Univ. Dr. Catalina Tudose, scopul principal al organizatorilor conferintei este crearea unei strategii privind dementa, care sa permita profesionistilor conditii decente de lucru si care sa ofere bolnavilor sansa unei vieti calitative.

Un nou caz de Alzheimer este diagnosticat la fiecare 4 secunde, la nivel modial, o explicatie fiind si procesul de imbatranire al populatiei, potrivit lui Marc Wortman, director executiv Alzheimer Disease International. Impactul acestui fenomen este foarte puternic, avand in vedere ca dementa presupune costuri de peste 600 miliarde de dolari, la nivel global.

Dementa este doar ultima etapa a bolii Alzheimer

Presedintele Societatii Romane de Neurologie, Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, atrage atentia ca Alzheimer este o boala neuro-degenerativa, dementa fiind doar o ultima etapa a acesteia, de aceea cel mai important este identificarea factorilor de risc pentru Alzheimer, dintre care cei vasculari si cei metabolici fiind cei mai gravi. Prevenirea stadiului de dementa este, potrivit Prof. Bajenaru, cu atat mai important cu cat, conform unui studiu, pana in 2060 numarul bolnavilor in stadiu de dementa va fi de doua ori mai mare decat in prezent.

Presedintele Societatii de Neurologie este de parere ca interdisciplinaritatea este una dintre solutiile pentru incetinirea bolii, in contextul in care tratamentele existente sunt doar simpomatice.

Abuzul la batrani si problema ingrijirii socio-medicale

Problema abuzului batranilor a fost abordata in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer, de catre medicul Radu Vrasti. Acesta a discutat in cadrul unui wokshop, subiecte precum locul batranilor in societatea post-moderna, mijloace de screening, precum si comunicarea cu batranul si rolul familiei in situatiile de abuz.

Desi ingrijirile socio-medicale sunt reglementate strict, prin legea 68/2003, reprezentantii pacientilor atrag atentia asupra nerespectarii legii. Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu sustine ca furnizorii de servicii medicale ar trebui supusi unui control amplu, pentru evitarea numeroaselor cazuri de malpraxis. Barbu sustine si necesitatea crearii asigurarilor de ingrijire medicala, alaturi de cele sociale si de sanatate.

Lansare de carte a reprezentantului pacientilor cu dementa, Helga Rohra

In cadrul Conferintei a fost lansata, la Editura Spandugino, cartea "Pasi spre lumina", scrisa de Helga Rohra, reprezentant al pacientilor cu dementa, ales in aceasta pozitie de 44 de tari europene, si Prim Presedinte al Grupului European de lucru al persoanelor cu dementa.

Lucrarea relateaza istoria unui caz de la primele simptome, pana la diagnostic si evolutia actuala. In acest mod, cartea se doreste o lectura utila atat pentru pacienti, care s-ar putea chiar identifica cu autoarea in anumite etape ale parcursului sau, cat si pentru medici, carora cartea le expune si «partea cealalta a baricadei», de la odiseea stabilirii diagnosticului pana la relatarea impactul acestuia asupra pacientului.

Autor: Adelina Titire

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Problema-abuzului-varstnicilor_-dezbatuta-la-Conferinta-Nationala-Alzheimer_18473/

lauff lautf laurf