Studiu: Persoanele pesimiste sunt mai sanatoase si traiesc mai mult
Persoanele care au o viziune pesimista asupra vietii au tendinta de a trai mai mult decat cele care sunt optimiste, datorita faptului ca sunt mai precauti cu sanatatea si siguranta lor, anunta cercetatorii nemti.
Studiul, realizat la Universitatea Erlangem-Nuremberg din Germania, a fost realizat pe un esantion de 40.000 de persoane. Cercetarile au fost intreprinse pe o perioada de 10 ani, intre 1993-2003.
Respondentii au fost pusi sa raspunda, in prima faza a studiului, la intrebarea "cum iti vezi viata peste 5 ani?". Cinci ani mai tarziu, respondentilor li s-a pus pus aceeasi intrebare, apoi cercetatorii au comparat raspunsurile oferite la fiecare dintre interviuri.
Potrivit acestora, 43% dintre respondenti au avut o viziune optimista si pozitiva asupra viitorului, 32% au oferit perspectiva sumbra si pesimista, in timp 25% au fost in masura sa faca estimari concrete.
Ulterior, cercetatorii au facut comparatii intre raspunsurile oferite si starea de sanatate a respondentilor. Ei au constatat ca pesimistii prezentau un risc mai mic de imbolnavire sau deces decat optimistii.
Raspunsurile furnizate prin intermediul studiului i-au condus pe experti la concluzia paradoxala ca pesimismul este mai sanatos decat optimismul si ca persoanele cu viziune negativa asupra vietii sunt mai longevive.
Riscul de imbolnavire al persoanelor cu viziune optimista asupra vietii era de 9.5% mai mare decat al pesimistilor, iar cel de deces cu 10% mai crescut.Cercetatorii explica aceste concluzii neasteptate prin prisma faptului ca pesimistii au tendinta de a fi mai realisti si precauti cand vine vorba de sanatate si siguranta.
Ei pun mereu raul inainte si iau masuri de prevenire inainte ca macar sa existe pericolul lui. In schimb, optimistii au o viziune mai idealista asupra vietii si nu pun mare pret pe preventie, deoarece au impresia ca nimic rau nu se poate intampla. Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca optimismul, oricat de nerealist ar fi, ajuta persoanele grav bolnave si aflate in situatii dificile sa infrunte si sa depaseasca mai usor problemele cu care se confrunta.
Sursa: PaginaMedicala.ro