Imprimare

Organism de monitorizare a ghidurilor si protocoalelor medicale, in planul Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana, sustine necesitatea implementarii unui organism care sa monitorizeze aplicarea ghidurilor si protocoalelor medicale, pentru utilizarea mai corecta a banului public, transmite Agerpres.

"In afara de terapii unde evaluarea tehnologiilor medicale va avea un cuvant greu de spus - si, asa cum a spus si ministrul, sper ca anul acesta ne vom putea tine de cuvant si pana in vara vom avea o noua lista de medicamente -, trebuie sa ne gandim si la alte modalitati prin care putem utiliza banul public mai corect, nu doar dand mai multe servicii in afara spitalului, care ar putea fi o masura de eficientizare, fiind mai ieftina", a declarat secretarul de stat joi.

Dr. Adrian Pana considera ca ar fi necesar un organism care sa monitorizeze aplicarea ghidurilor si protocoalelor medicale.

"Nu stiu sa existe un organism care sa monitorizeze, in interiorul spitalului sau in afara spitalului, la platitor, aderenta la un protocol sau gradul lui de implementare. Aceasta monitorizare este esentiala, pentru ca ea ar standardiza practica medicala", a apreciat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, in prezent exista aproximativ patru milioane, patru milioane si jumatate de cazuri externate din spital anual iar o mare parte dintre acestea ar putea fi tratate in ambulatorii de specialitate sau prin spitalizare de zi, dar aceasta modalitate trebuie foarte bine reglementata.

"Specialistii clinicieni impreuna cu specialistii tehnici din minister ar trebui sa construiasca un set de reguli pentru ce se poate efectua in spitalizarea de zi, ce se poate efectua in spitalizarea continua. Sunt o serie de afectiuni foarte frecvente, cum are fi hipertensiunea arteriala, de multe ori fara probleme, fara complicatii, care nu necesita internare de fiecare data.

De asemenea, o integrare a sistemelor informatice si informationale ar putea ajuta foarte mult", a subliniat dr. Adrian Pana.

Secretarul de stat in MS Adrian Pana, prezent joi la conferinta organizata de Platforma Europeana de Dezvoltare cu tema ''Sistemul de sanatate: Propuneri inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriase dintre Romania si Uniunea Europeana'', a apreciat initiativa de a aduce impreuna reprezentanti ai organizatiilor de pacienti, ai industriei de specialitate, societatii civile, decidentilor in domeniu pentru a gasi solutii mai bune care sa permita accesul la terapie, diagnostic sau servicii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Organism-de-monitorizare-a-ghidurilor-si-protocoalelor-medicale_-in-planul-Ministerului-Sanatatii_18479/

lauff lautf laurf