Imprimare

Fondurile pentru activitatea de transplant trebuie suplimentate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Banii pentru Programul National de Transplant ajung, cu indulgenta, pana la jumatatea anului 2013, a anuntat vineri dr. Alexandru Calin, directorul Directiei de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, cu prilejul intalnirii organizate de Asociatia Transplantatilor din Romania.

Medicul a explicat ca institutia va incerca sa suplimenteze fondurile dedicate programelor care vor ramane in subordinea MS, avand in vedere ca sunt de o importanta majora pentru sanatatea populatiei.

"Activitatea de transplant este o activitate strategica la nivel national care trebuie sa ramana in finantarea MS, programul de transplant va continua sa fie finantat de Ministerul Sanatatii. Vestea mai putin buna, si aici nu ma refer nu numai la programul de transplant ci la toate programele ministerului Sanatatii, este ca in momentul de fata pe alocarile bugetare pe care la avem prin legea bugetului nu putem sa acoperim programele decat pentru prima jumatate a anului. Vom face tot ce ne sta in putinta sa aducem o suplimentare de fonduri pe aceste programe", a spus dr. Alexandru Calin, citat de  Agerpres.

El a punctat ca transplantul este un domeniu care necesita imbunatatiri, desi numarul donatorilor de organe a crescut cu 25 - 30% in fiecare an, incepand cu 2009.

De asemenea, numarul de transplanturi este in crestere, doar in 2012 fiind efectuate 500 de transplanturi, ''cifra onorabila'' pentru o tara ca Romania, unde exista doar sase coordonatori de transplant la nivel national. Totodata, un numar de 32 de medici anestezisti au fost pregatiti sa discute cu familiile donatorilor aflati in moarte cerebrala, pentru ca acestia sa poata fi identificati mai usor, dar si sa creasca rata donatorilor de organe din Romania, considerata a fi una dintre cele mai mici la nivel european.

''Numarul coordonatorilor de transplant si al donatorilor va fi incomparabil mai mare de acum incolo. inca din 2006 am elaborat un ordin care nu a fost aplicat, dar acest ordin, modificat in bine, este aplicat incepand cu decembrie 2012. Vom avea mai mult de 30 de spitale implicate in declararea donatorilor aflati in moarte cerebrala, mai multe centre care vor face transplant si mai multe centre care vor reusi sa se implice in program, in ideea de a reusi sa ii ajute pe pacientii transplantati'', a explicat dr.Victor Zota, coordonator national al Agentiei Nationale de Transplant.

Pacientii care au fost transplantati vor primi retete electronice, conform unui program pe care il are in vedere Agentia Nationala de Transplant in colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acestia vor putea sa isi ridice retetele de la orice farmacie din tara, odata ce ele au avizarea Agentiei si sunt inregistrate la Casa de Sanatate, singura institutie care a are o evidenta a tuturor transplantatilor din Romania.

in prezent, rata de succes a transplanturilor facute pe teritoriul tarii noastre este de 92%, a spus dr. Zota aratand ca programele de transplant din Europa care sunt bine organizate au o rata de succes de peste 85%.

in opinia sa, desi bugetul alocat programului de transplant este mic, se vor gasi resursele necesare. in context el a afirmat ca nu a existat operatie de transplant care sa nu se faca si a mentionat faptul ca in ultima perioada s-a inregistrat si un record pentru acest domeniu - in doua zile au fost sase donatori.
Presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache, a anuntat ca anul acesta va fi organizata ''o caravana'', in 12 orase din tara, scopul actiunii fiind informarea populatiei in legatura cu rolul si importanta donarii de organe.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Fondurile-pentru-activitatea-de-transplant-trebuie-suplimentate_18486/

lauff lautf laurf