Imprimare

Ministerul sanatatii sustine continuarea programului de Scleroza Multipla si in 2013

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a solicitat CNAS continuarea Programului National de preventie secundara a invaliditatii si recaderilor la bolnavii cu scleroza multipla, pentru care bugetul alocat este de 96 milioane de lei, comparabil cu cel de anul trecut, a declarat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care a participat la masa rotunda cu tema “Traind cu scleroza multipla in placi”, organizata pe 4 martie 2013.

Cu aceasta ocazie, oficialul Ministerului Sanatatii a reamintit ca, incepand cu anul 2000, Ministerul Sanatatii deruleaza Programul National de preventie secundara a invaliditatii si recaderilor la bolnavii cu scleroza multipla. in cadrul acestui program se afla in tratament 2.300 de pacienti, bugetul alocat in 2012 fiind de peste 96 milioane de lei. Programul este coordonat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate prin comisia de experti in domeniu desemnata de aceasta si se deruleaza in 11 unitati sanitare la nivel national.


“Si in anul 2013, Ministerul Sanatatii a solicitat CNAS continuarea acestui program. Bugetul alocat fiind comparabil cu cel de anul trecut, adica in jurul cifrei de 96 milioane de lei. De altfel, in minister exista o comisie care analizeaza si evalueaza toate programele nationale de sanatate. Va fi o reasezare a acestora in sensul in care unele programe, care nu sunt urgente si nici prioritare nu vor mai fi finantate, fondurile lor vor fi redirijate catre programele prioritare”, a declarat Raed ARAFAT, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Secretarul de stat a spus ca, asa cum a declarat si ministrul Sanatatii, pentru o mai buna gestionare a managementului si o eficientizare a programelor nationale de sanatate, Ministerul Sanatatii va infiinta Agentia Nationala de Programe, institutie independenta subordonata ministerului.

Potrivit Societatii de Scleroza Multipla din Romania (SSMR), in tara noastra, numărul persoanelor afectate de scleroza multipla se estimeaza a fi intre 8.000-10.000.

Potrivit reprezentantilor SSMR, in Romania, din cauza fondurilor insuficiente, pacientii cu scleroza multipla sunt nevoiti sa astepte peste 12 luni pentru a beneficia de un tratament compensat de catre stat. .In acest timp, boala progreseaza intr-un ritm rapid si handicapul devine din ce in ce mai sever. Doar 20% dintre pacienti primesc in prezent tratament din partea statului. Costul tratamentului este de cca 15.000 euro pe an pentru un pacient, bani pe care acestia ar trebui sa ii suporte din buzunar, daca nu ajung sa primeasca tratament compensat.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-sanatatii-sustine-continuarea-programului-de-Scleroza-Multipla-si-in-2013_18489/

lauff lautf laurf