Imprimare

Clinica de Dermatologie din Timisoara se va muta in Spitalul Militar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Clinica de dermatologie din Timisoara se va muta in cladirea Spitalului Militar,pentru a lasa locul Centrului Diplomatic al Timisoarei. Cladirea si terenul Spitalului Militar apartin insa municipaltitatii, dupa cum a anuntat primarul Nicolae Robu, citat de Agerpres.

Deputatul Horia Cristian i-a inaintat, zilele trecute, ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa, un memoriu prin care edilul-sef solicita verificari asupra mai multor terenuri si cladiri din Timisoara, despre care se stia ca sunt administrate de MApN."Am vorbit cu ministrul Apararii despre transferul sectiei Dermatologie in cladirea Spitalului Militar, pentru ca in actualul sediu al Dermatologiei se va realiza Centrul Diplomatic al Timisoarei, unde vor functiona toate consulatele si misiunile diplomatice din oras. Ministrul Dusa a spus ca va fi de acord', a declarat vineri doctorul Cristian.

Potrivit deputatului, municipalitatea va amenaja noul spatiu medical la standarde ridicate, pe care-l considera mult mai propice, intrucat dispune si de sectie de terapie intensiva."La Spitalul Militar, care si-a redus foarte mult activitatea in ultimii ani - pentru ca si numarul cadrelor militare s-a redus foarte mult -, exista si spatiul necesar, dar si suportul de interventie imediata a medicilor, daca pacientii au nevoie de ATI", a adaugat Horia Cristian. Parlamentarul a precizat ca mutarea celor circa 50 de paturi de la Dermatologie la Spitalul Militar este o solutie temporara, pana cand va fi finalizat noul spital municipal.


Primaria Timisoarei a descoperit insa ca terenul si cladirea pe care este amplasat Spitalul Militar ii apartine."Astazi (vineri, 1 martie, n.r.) am fost anuntat ca Spitalul Militar si terenul aferent ne apartin. Este unul dintre multele elemente de patrimoniu de care primaria nu stia. Pana acum, am descoperit 8.600 de pozitii pe care le-am identificat - elemente de patrimoniu -, care sunt ale municipiului Timisoara, dar despre care nu se stia. si vom descoperi si mai multe", a declarat primarul Nicolae Robu, vineri, intr-o conferinta de presa.

Senatorul liberal Ben Oni Ardelean crede ca "pierderea" din evidente a unor astfel de spatii nu este o simpla neglijenta din partea fostelor administratii locale, ci ca in acest fel, prin "dezordine funciara", aceste terenuri pot ajunge in posesia unor 'grupuri infractionale'.

Spitalul Militar din Timisoara este declarat monument istoric si se afla in zona ultracentrala a orasului.
inceputurile acestuia se leaga de istoria armatei austriece. Dupa 164 de ani de stapanire otomana, in care populatia locala nu a putut beneficia de servicii medicale, noii stapanitori ai Banatului (primul guvernator, Contele de Mercy, Griselini si imparatul Josef al II-lea) considerau ca ar fi bine ca aici sa se construiasca un asezamant de sanatate, mai ales ca epidemiile de holera, ciuma, sifilis si malarie bantuiau in zona, afectandu-le militarii si populatia colonizata aici. Costurile au depasit cateva sute de mii de florini.

In 1757, se finalizeaza Spitalul de Regiment, cladirea initiala avand numai parterul si subsolul, etajul fiind construit ulterior. Capacitatea de 300 de paturi avea sa se dovedeasca, in curand, insuficienta pentru a absorbi numarul mare de bolnavi, mai ales la terminarea campaniilor, cand numarul ranitilor depasea 2.500.In Spitalul Militar erau ingrijite si sotiile militarilor, iar medicii militari erau obligati sa asiste femeile militarilor la nastere, dar si civili.


Din august 1944, activitatea Spitalului a fost deosebit de intensa, el devenind un adevarat spital de campanie, unde erau tratati si prizonierii de razboi.
In prezent, spitalul dispune de sectii de medicina interna si chirurgie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Clinica-de-Dermatologie-din-Timisoara-se-va-muta-in-Spitalul-Militar_18488/

lauff lautf laurf