Imprimare

Noi factori genetici de risc pentru degenerescenta maculara senila

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un grup international de cercetatori a identificat sapte noi regiuni genice implicate in dezvoltarea degenerescentei maculare senile, cauza frecventa de orbire la pacientii varstnici.


Cercetarile grupului cunoscut sub numele de AMD Gene Consortium , o retea care grupeaza 18 subgrupuri din intreaga lume, au confirmat, de asemenea, si cele 12 locusuri identificate de cercetari anterioare.
 

Rezultatele au fost publicate in numarul din 3 martie al revistei Nature Genetics.
 

Potrivit dr. Jonathan Haines, director al Centrului Vanderbilt pentru Cercetare genetica, prin eforturile Consortiului s-au 65% din cauzele genetice ale degenerescentei maculare senile.


Alaturi de factorii genetici, acesta boala poate fi declansata in urma prezentei unor factori de risc precum fumatul, varsta inaintata, hipertensiunea arteriala, obezitatea si regimul alimentar necorespunzator.

Dr Haines, alaturi de alti cercetatori, a descoperit primul factor genetic de risc pentru aceasta afectiune in 2005, o gena denumita Factorul Complement H, implicata in modelarea cailor de semnalizare in raspunsul inflamator. De atunci, s-au identificat un numar important de alte locurusi genice asociate cu degenerescenta maculara senila, dar studiile au implicat un numar redus de pacienti.

Importanta cercetarilor acestui Consortiu este data de faptul ca a implicat grupuri de spceialisti din intreaga lume care au analizat datele provenind de la peste 17.000 de pacienti cu degenerescenta avansata si peste 60.000 de persoane fara AMD.

Tratamentele actuale stabilizeaza boala, dar nu o vindeca. Descoperirile din domeniul geneticii, insa, pot sta la baza dezvoltarii unor tratamente cu adevarat curative.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-factori-genetici-de-risc-pentru-degenerescenta-maculara-senila_18492/

lauff lautf laurf