SUA: vindecare functionala a unui copil HIV pozitiv
Medicii americani de la Facultatea de Medicina John Hopkins au anuntat vindecarea functionala a unui copil in varsta de aproape 2 ani infectat cu HIV la nastere. Potrivit specialistilor, este cea de a doua vindecare de HIV documentata. Primul caz a fost al unui adult infectat cu HIV care a suferit un transplat de maduva.
Intr-o comunicare din cadrul celei de a 20-a Conferinte anuale asupra retrovirusurilor si infectiilor oportunistice desfasurata la Atlanta, dr Deborah Persaud a prezentat cazul unei fetite in varsta de 2 ani si 2 luni, nascuta dintr-o mama HIV pozitiva din zona rurala a statului Mississipi si care a inceput tratamentul antiretroviral in primele 30 ore dupa nastere.
Acesta reprezinta, in opinia autorilor, primul caz bine documentat de vindecare functionala a unui copil HIV pozitiv si poate reprezenta o dovada ca tratamentul timpuriu cu antiretrovirale poate impiedica constituirea unui rezervor latent viral.
Infectia cu HIV a copilului a fost confirmata prin evidentierea anticorpilor materni anti-HIV si testele de incarcare virala, inclusiv cel de testare a rezistentei la medicamente a virusului. Mama si copilul au avut haplotipuri HLA asemanatoare
Pe parcursul monitorizarii, nivele plasmatice ale ARN viral au ramas netedetabile (sub 20 copii/ml) la 16 masuratori diferite intre varstele de 1 luna si 26 de luni, in ciuda intreruperii tratamentului la varsta de 18 luni.
Folosindu-se metode de detectie ultrasenzitive, a fost detectat in plasma o singura copie de ARN viral la varsta de 24 de luni si 31 de copii ADN HIV/ milion de celule mononucleare din sangele periferic. La 26 de luni, ADN-ul HIV a fost detectat prin 4 copii/ milion de celule mononucleare din sangele periferic.Incarcarea virala plasmatica, ADN PBMC si anticorpii anti-HIV specifici au ramas nedetectabili prin metodele de laborator standard, confirmand starea de vindecare functionala.
"Urmatorul pas este de a vedea daca aceasta vindecare este un raspuns neobisnuit la terapia antiretrovirala instituita precoce sau ceva ce se poate reproduce la alti nou-nascuti cu risc", a declarat dr Persaud.
Sursa: PaginaMedicala.ro