Imprimare

Speranta de viata sanatoasa la romani este de 57 de ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Uniunea Europeana speranta de viata sanatoasa este de 62 de ani, atat la barbati cat si la femei, indica un studiu Eurostat ce analizat datele la nivelul anului 2011. Dupa varsta de 65 de ani, europenii mai pot spera la inca 9 ani de sanatate.

La romani speranta de viata sanatoasa la nastere este de 57 de ani, atat la barbati cat si la femei. La varsta de 50 de ani, romancele se mi pot astepta la inca 15 ani fara suferinta, in timp ce barbatii, doar la 13 ani. La varsta de 65 de ani, in timp ce femeile pot numara inca 6 ani de sanatate, barbatii se pot astepta la aproape 5 ani.

Cea mai lunga speranta de durata a starii de sanatate se intalneste in Malta (71 ani pentru femei si 70 ani pentru barbati), Suedia (70 si 71 de ani), Luxemburg, Grecia si Irlanda (67 si 66 de ani), iar cea mai scurta viata sanatoasa in Slovacia (52 de ani) si Slovenia (54 de ani).

In majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, datele au indicat valori putin diferite intre barbati si femei la nivelul anului 2011, cand a fost realizat studiul. Cele mai importante diferente s-au intalnit in Lituania (unde femeile se pot astepta la o viata fara probleme de sanatate cu 5 ani mai mult ca barbatii) si in Olanda, unde situatia este diametral opusa fata de Lituania.

Ajunsi la varsta de 65 de ani, europenii care se astepta inca la multi ani cu sanatate sunt suedezii (inca 15 ani pentru femei si 14 ani pentru barbati), iar cei ce trebuie sa fie atenti sunt slovacii (care au o speranta de numai 3 si, respectiv 4 ani cu sanatate).
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Speranta-de-viata-sanatoasa-la-romani-este-de-57-de-ani_18498/

lauff lautf laurf