Imprimare

Insomnia - risc crescut pentru insuficienta cardiaca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Persoanele care sufera de insomnie se pare ca au un risc crescut pentru insuficienta cardiaca, potrivit datelor celui mai mare studiu efectuat pana in prezent si care a fost publicat online in European Heart Journal.

In studiu au fost cuprinse 54.279 de persoane cu varsta intre 20 si 89 de ani, care au fost urmarite in medie 11 luni. Rezultatele au aratat ca cei care sufereau de trei tipuri de insomnie (de adormire, de a mentine somnul si de trezire) aveau un risc de trei ori mai mare pentru insuficienta cardiaca decat cei ce nu aveau probleme cu somnul.

"Am descoperit o legatura intre insuficienta cardiaca si cele trei simptome majore de insomnie - problemele ce apar la adormire, in mentinerea somnului si senzatie de somn neodihnitor", a declarat dr. Lars Laugsand, de la departamentul de Sanatate Publica al Universitatii norvegiene de Stiinta si tehnologie de la Trodheim, citat de portalul escardio.org, al Societatii Europene de Cardiologie.

"Pacientii care aveau toate cele trei simptome ale insomniei aveau un risc mai mare pentru insuficienta cardiaca decat cei care aveau unul sau doua simptome", a adaugat dr Laugsand.

In ciuda acestor rezultate, nu se poate afirma ca insomnia este o cauza a insuficientei cardiace, subliniaza medicul norvegian. "Nu este clar de ce insomnia este legata de un risc crescut de insuficienta cardiaca. Avem unele indicii ca ar putea fi vorba despre o cauza biologica, o posibila explicatiie fiind aceea ca insomnia declanseaza raspunsul la stres al organismului, ceea ce ar putea afecta negativ functia cardiaca. Sunt necesare, insa mai multe cercetari pentru a afla mecanismul ce sta in spatele acestei legaturi", subliniaza dr Laugsand.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Insomnia---risc-crescut-pentru-insuficienta-cardiaca_18501/

lauff lautf laurf