Cresterea numarului de noi substante antipsihotice - risc grav pentru sanatatea publica
Cresterea numarului de noi substante psihotice si de internari ale consumatorilor acestora la urgenta reprezinta "un risc grav pentru sanatatea publica", semnaleaza Oficiul International de Control al Stupefiantelor (OICS) in raportul sau anual pe 2012, prezentat recent la Viena, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
"In ultimii ani, s-a produs o crestere fara precedent a abuzurilor de noi substante psihoactive", numite adesea "droguri de sinteza" sau "substante euforizante legale", explica OICS, agentie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) cu sediul la Viena.
"In Europa, de exemplu, numarul de noi substante psihoactive semnalate s-a marit de la o medie de cinci pe an, in perioada 2000-2005, la aproape de zece ori acest numar in 2011, ceea ce inseamna o noua substanta semnalata aproape in fiecare saptamana', se adauga in raport.
Expertii estimeaza ca "numarul total al acestor substante pe piata era de ordinul catorva mii".
Aceste substante nu sunt plasate sub control international, desi au aceleasi efecte psihoactive ca drogurile care sunt controlate, regreta agentia, care reclama "o actiune comuna a statelor pentru a preveni fabricarea, traficul si abuzul acestor substante".
Abuzul de medicamente pe baza de prescriptie este a doua problema principala semnalata in raportul OICS. Acest flagel a continuat sa se raspandeasca in intreaga lume, insa a cunoscut o crestere considerabila in ultimii ani in America de Nord, Asia de Sud si de Sud-Est, precum si in anumite tari din Europa si America de Sud, "ceea ce constituie o grava problema sanitara si sociala", denunta Oficiul.
Astfel de abuzuri cresc riscul de infectare cu SIDA si hepatita B si C.
"Peste 6% din elevii de liceu au facut abuz de tranchilizante, in unele tari din America de Sud", subliniaza agentia ONU.
OICS denunta si problema legata de programele de canabis medical, care sunt autorizate de legislatia internationala in conditii specifice enuntate in Conventia unica din 1961 privind stupefiantele.
Creat in 1968, OICS este un organ independent si cvasi-judiciar care supravegheaza si asigura punerea in aplicare a conventiilor ONU privind controlul drogurilor. Agentia publica in fiecare an un raport si face recomandari tarilor si organizatiilor internationale asupra politicii de lupta impotriva stupefiantelor, incheie AFP.
Sursa: PaginaMedicala.ro