Noi norme ale CMR pentru evaluarea EMC, din martie 2013
Activitatea de pregatire profesionala continua este esentiala pentru performanta medicala, fiind o cerinta primordiala pentru reacreditarea dreptului de libera practica, potrivit normelor elaborate de organismul profesional abilitat, Colegiul Medicilor din Romania. Pana in prezent, activitatea de Educatie Medicala Contina (EMC) era creditata dupa normele Deciziei nr. 2 / 2009 a Consiliului National al CMR.
Din martie 2013 intra in vigoare o noua Procedura Standard privind stabilirea sistemului de evaluare a activitatilor de Dezvoltare Profesionala Continua/Educatie Medicala Continua (DPC/EMC) a medicilor, precum si a criteriilor si normelor de acreditare, respectiv creditare a furnizorilor si formelor de DPC/EMC.
Intr-un interviu acordat PaginaMedicala.ro, dr. Calin Bumbulut, viceprepresedintele Colegiului Medicilor din Romania ce conduce activitatea departamentului Profesional-stiintific si invatamant, a explicat ca noua Procedura inseamna alinierea la normele europene reprezentate de adoptarea de la 1 ianuarie 2013 a noului charter al Uniunii Europene a Medicilor Specialisti (UEMS) - EACCME (European Accreditation Council for Continuing Medical Education).
Reporter: Pana in prezent educatia medicala continua s-a desfasurat sub reglementarile Deciziei nr 2/2009 a CN al CMR. Recent s-a propus modificarea acesteia si, ca urmare, din acest an intra in vigoare noua Procedura Standard. Care sunt premizele care au stat la baza modificarii propuse?
Dr. Calin Bumbulut: Proiectul de modificare a Deciziei 2/2009 s-a materializat deja, noua Procedura Standard fiind publicata in Monitorul Oficial nr. 112 din 27 februarie 2013. Premizele de la baza modificarilor si totodata necesitatea acestora au fost reprezentate de adaptarea la normele europene reprezentate de adoptarea de la 1 ianuarie 2013 a noului charter UEMS-EACCME (European Accreditation Council for Continuing Medical Education), document la a carui elaborare CMR, ca organism competent national, a luat parte. Acesta este un proces care s-a desfasurat pe parcursul intregului an 2012, dar care, practic, a inceput cu mult timp inainte si sunt convins ca nu se va opri aici, fiind in plina desfasurare procedurile pentru standardizarea specializarilor, a duratei de pregatire si multe altele, care vor impune o adaptare periodica.
Reporter: Care sunt cele mai importate modificari propuse?
Dr. Calin Bumbulut: Sunt multe modificari de ordin tehnic, care ajuta CMR si Colegiile judetene in reglementarea procesului de EMC-DPC.
Sunt convins ca multe dintre ele nu au un rasunet important pentru medic ca membru obisnuit al Colegiului, dar sunt esentiale pentru organismul profesional competent national, reprezentat de CMR:
- actualizarea definitiei EMC, care ne aliniaza la standardul european;
- raportarea creditelor la timpul efectiv petrecut in activitatea de EMC;
- definirea mai buna a manifestarilor stiintifice asimilate la nivel european ca reuniuni al caror scop principal este furnizarea de informatii si materiale educationale medicale in beneficiul medicilor, al imbunatatirii practicii acestora, al cresterii calitatii asistentei medicale si sigurantei pacientului;
- precizari privind durata de desfasurare a manifestarilor pe parcursul unei zile, dar si a unei saptamani;
- respectarea programului declarat si a cailor de monitorizare si inspectare;
- clarificarea obtinerii creditelor pentru manifestari internationale si echivalarea acestora cu credite nationale;
- definirea unui eveniment international;
- rolul Colegiilor judetene, cu intarirea acestora in supravegherea desfasurarii activitatilor, precum si participarea obligatorie a acestora ca si partener al furnizorilor de EMC care organizeaza evenimente interjudetene sau itinerante;
- o rigurozitate la respectarea termenelor de inregistrare a solicitarilor de acreditare si creditare, a rapoartelor de desfasurare a evenimentelor, a modalitatilor de prezentare a materialelor promotionale pe materialele si in cadrul manifestarilor;
- reactualizarea creditarii publicarii materialelor stiintifice in revistele de profil in functie de clasificarea acestora; precizari privind programele de masterat, specializare;
- declaratiile de eventuala incompatibilitate privind coordonarea si sponsorizarea manifestarilor;
- introducerea fisei facultative de autoevaluare a medicului privind punctajul EMC si multe altele care pot fi citite in textul Procedurii de catre cei interesati.
Precizez ca actul normativ este instrumentul de lucru pentru furnizorii de EMC, precum si pentru CMR si pentru Colegiile judetene in activitatea specifica de EMC-DPC, ca activitate reglementata national, armonizata cu normele europene, CMR fiind primul organism competent care isi adapteaza reglementarile.
Pentru clarificare, mentionez ca acest proces de adaptare nu a fost desfasurat pentru a fi primii, ci pentru ca normele noastre deja respectau procedurile UEMS, iar modificarile aduse acum sunt mai usor de introdus.
Reporter: Ce feed-back aveti de la membrii CMR?
Dr. Calin Bumbulut: Dupa cum am spus, pentru membrii nostri modificarile nu au impact direct individual, ele avand importanta pentru desfasurarea activitatilor de EMC-DPC. Per ansamblu, vom urmari daca noile reglementari reprezinta in timp un beneficiu organizational si individual. Din experienta CMR, suntem convinsi ca vor fi benefice, iar daca va fi nevoie le vom adapta in functie de rezultate.
Reporter: Cand intra in vigoare noile modificari?
Dr. Calin Bumbulut: Au intrat deja in vigoare (n.r. Procedura a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 112 din 27 februarie 2013). Procedura va fi postata pe site-ul CMR, fiind si tradusa in limba engleza pentru o sincronizare mai buna cu organismele europene in domeniu.
Reporter:Activitatea de pregatire profesionala continua este esentiala pentru performanta medicala. Cum vedeti pregatirea profesionala a unui medic din Romania in prezent?
...Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro