Imprimare

Sanatatea copilului, in atentia Ministerului Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, 6 martie, ca obezitatea la copii, cu toate consecintele grave pentru viata copiilor respectivi si intr-o perioada mai lunga de timp pentru societate, este in atentia ministerului pe care il conduce, transmite Agerpres.

Dezvoltarea programului de chirurgie cardiaca pediatrica

Prezent la anuntarea rezultatelor campaniei "Ai putea sa-i spui bun venit pe lume", organizata de "Salvati Copiii", Eugen Nicolaescu a punctat ca Romania nu difera aproape cu nimic comparativ cu celelalte tari din Europa, indicatorii fiind asemanatori, iar toate tarile au preocupari majore de ameliorare.

"Noi ar trebui sa facem mai mult din punct de vedere al coerentei al corelarii eforturilor de catre toate institutiile implicate, respectiv Ministerul Educatiei, al Tineretului, si mai ales comunitatile locale", a aratat ministrul.

Nicolaescu a declarat ca la nivelul Ministerului Sanatatii se face o reformare a tuturor programelor nationale de sanatate, programe care pana acum nu au fost coerente. Ministrul a mai spus ca trebuie stabilite prioritati, avand in vedere ca sunt putini bani.

"Copilul trebuie sa fie in centrul oricarui program de sanatate, prioritate absoluta. Suntem in faza in care reconstruim programele noastre de sanatate. In Romania se nasc anual circa 2.000 de copii care au probleme cardiace si care ar avea nevoie de interventii chirurgicale pe inima. Din pacate, Romania nu poate sa rezolve decat circa 200 si majoritatea la Targu Mures. Pentru circa 40 - 50 de cazuri cu chiu cu vai mai gasim niste bani si la noi si la Casa si mai trimitem copiii in diferite spitale din strainatate, dar diferenta de copii nu mai are nicio sansa. Aceia sunt sortiti mortalitatii infantile", a declarat ministrul Nicolaescu.

"Am incercat sa extindem rapid acest program de chirurgie cardiaca la mai multe spitale din Romania. Avem la Spitalul 'Marie Curie' o sectie gata dotata, e aproape gata o sectie la Spitalul " Grigore Alexandrescu", din pacate nu avem cu cine opera. Nu avem specialisti. Putinii care au mai fost au plecat si ei. Am convenit sa facem un alt program, acum suntem in faza in care cautam fonduri sa finantam acest program prin care sa realizam patru centre de chirurgie cardiaca pediatrica la Iasi, Timisoara la Craiova si inca unul la Bucuresti. Cautam bani sa putem plati cheltuielile de deplasare de cazare si de pregatire pentru opt echipe pe care sa le formam in urmatorii doi trei ani mergand cu un parteneriat la o Clinica de specialitate din Milano. Speram ca in doi trei ani sa avem opt echipe care sa lucreze in viitoarele centre. si in urmatorii ani sa speram ca macar pe aceasta bucata sa reducem sub un prag acceptabil mortalitatea infantila ",  a detaliat ministrul sanatatii.

Reformarea programului "Mama si copilul"

Eugen Nicolaescu a spus ca se reformeaza Programul "Mama si copilul", care in opinia sa a avut mai mult un grad de formalitate, astfel incat in cativa ani sa se realizeze un program amplu care sa faca realizabil "ceea ce ne propunem, ca principiu, sa incepem preventia de la partea de concepere a copilului, de la dezvoltarea copilului in pantecul mamei, de la nasterea sa si apoi monitorizarea copilului pana cand va iesi de sub incidenta principalelor riscuri, si astfel indicatorul mortalitatea infantila sa devina in urmatorii 10 - 15 ani un indicator care sa nu mai situeze Romania pe un loc codas".

Reabilitarea maternitatilor

Ministrul Sanatatii a facut referire si la contactele pe care le-a avut cu organizatiile non guvernamentale, la parteneriatele cu pacientii si s-a referit la incercarea de a pune baze serioase in colaborarea cu organizatiile profesionale, patronate si cu mediul de afaceri.

"Si Ministerul Sanatatii are un program de reabilitare a 63 de maternitati, e un program inceput de multi ani, din pacate a trenat, in acest an pe fondurile pe care le avem speram sa terminam 20 de maternitati si sa mai ramana pentru anul viitor circa 43. Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, este un centru de excelenta, de metodologie, de coordonare a activitatii in acest domeniu. Eu sper sa-l facem mai atractiv si mai activ, sa-l finantam mai bine", a mentionat ministrul Sanatatii.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila, cu o rata de 9,4 la mia de copii nascuti vii, comparativ cu o rata a mortalitatii infantile de 3,9 la mia de nascuti vii in cele 27 de state membre ale UE.

Factorii care duc la aceasta situatie sunt nasterea prematura, greutatea mica a nou- nascutilor la nastere si saracia extrema.

Un numar de 15 maternitati din Bucuresti si din tara vor fi dotate cu echipamente in urmatoarea perioada, a anuntat miercuri presedintele executiv al Organizatiei "Salvati copiii", Gabriela Alexandrescu, cu prilejul prezentarii rezultatelor campaniei 'Ai putea sa-i spui bun venit pe lume'.

Valoarea totala a investitiilor se ridica la un milion de lei, suma stransa in urma campaniei 'Ai putea sa-i spui bun venit pe lume', care a fost derulata anul trecut in intervalul octombrie - decembrie.

Gabriela Alexandrescu a precizat ca proiectele organizatiei vor continua si ca, printre altele, vor vor fi dezvoltate programe de educatie pentru peste 2.000 de parinti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea-copilului_-in-atentia-Ministerului-Sanatatii_18507/

lauff lautf laurf