Imprimare

CNSCBT: in ultima saptamana activitatea gripala a fost de intensitate medie, dar s-au inregistrat doua decese la bolnavi de gripa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In saptamana 25 februarie- 3 martie, la nivel national, activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai scazuta decat in saptamana precedenta, insa au survenit doua decese a unor pacienti suferind de gripa,numarul total de decese ajungand la 8, anunta Centrul National de Supraveghere si Control al bolilor transmisibile.

Potrivit informarii saptamanale a CNSCBT, activitatea gripala evolueaza cu intensitate medie, cu extindere nationala, morbiditatea prin infectii respiratorii acute fiind mai scazuta decat in saptamana precedenta, depasind nivelul bazal calculat pentru acest sezon, dar incadrandu-se in intervalul asteptata, anunta Centrul National de Supraveghere si Control al bolilor transmisibile.

Cazurile de gripa evolueaza atat in forma medie, cat si severa, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal. La nivel national, s-au inregistrat un numar total de 106.349 cazuri de compatibile cu gripa si alte infectii respiratorii, care este cu 6.5% ori mai mic decat cel inregistrat in saptamana precedenta si cu 9.2% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent. Dintre acestea,s-a inregistrat la nivel national un numar de 287 afectiuni clinice compatibile cu gripa, de 2.3 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (123 cazuri).

Numarul cazurilor cu infectie respiratorie acuta severa raportate a crescut la 31, fata de 18 in saptamana precedenta. Comparativ cu aceeasi saptamana a anului trecut, numarul de cazuri notificate este mai mare cu 18.

In saptamana 25 februarie - 3 martie au fost inregistrate 2 decese la cazuri confirmate cu gripa: persoana de sex masculin, in varsta de 57 ani, din Jud.Constanta, confirmata cu A(H1) pdm09 si o persoana de sex masculin, in varsta de 60 ani, din Jud.Olt, confirmata cu gripa A(H1)pdm09. Numarul total de decese confirmate cu gripa inregistrate pana acum este de 8, (Jud. Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Dolj, Arad, Dambovita, Constanta, si Olt), din care 6 cu virus gripal A/H1 pdm09 si 2 cu virus gripal tip B.

Comparativ cu sezonul precedent, numarul de decese este mai mare, in intreg sezonul 2011-2012 inregistrandu-se un singur deces confirmat cu gripa A(H3).

De la inceputul sezonului de supraveghere si pana la data de 19.02.2013 inclusiv, au fost confirmate cu gripa 310 cazuri:
- 190 virusuri gripale tip A, din care:
• 176 subtip H1 pdm09
• 9 subtip H3
• 5 nesubtipate
- 120 virusuri gripale tip B

Pana la data de 3 martie au fost vaccinate antigripal 855.840 persoane din grupe la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, se arata in informarea Centrului National.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNSCBT_-in-ultima-saptamana-activitatea-gripala-a-fost-de-intensitate-medie_-dar-s-au-inregistrat-doua-decese-la-bolnavi-de-gripa_18509/

lauff lautf laurf