Imprimare

APAH-RO a lansat un call center pentru pacientii cu boli hepatice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), impreuna cu Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) au anuntat astazi, 7 martie 2013,in cadrul unei conferinte de presa organizata la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Bals” din Bucuresti, deschiderea unui call center dedicat pacientilor.

Call center 0268 47 44 00

Dupa 15 martie 2013, linia telefonica 0268 47 44 00 va fi disponibila la tarif normal.

De luni pana vineri, in intervalul orar 10.00 – 16.00, un operator va raspunde apelantului, oferindu-i sfaturi si informații utile, in limita competentelor sale. Cand operatorul considera ca intrebarea si nevoia interlocutorului necesita ajutor specializat sau un raspuns laborios, ce nu pot fi oferite imediat, problemele ridicate telefonic vor fi directionate in timp util catre medicii si specialistii cu care colaboreaza organizatia APAH-RO, astfel incat apelantul sa primeasca raspunsul corect in maxim 72 de ore.

In afara intervalului orar specificat, apelurile vor fi inregistrate, urmand ca operatorul sa contacteze pacientul in cel mai scurt timp. cu conditia ca apelantul sa-si lase pe inregistrare numele si numarul de telefon, pe langa intrebarea la care cauta un raspuns corect. De asemenea, pentru cei care nu isi pot permite costul unui apel telefonic, exista posibilitatea ca acestia sa sune doar o data, urmand a fi contactati ulterior.

Pentru inceput, aceasta linie telefonica va fi dedicata pacientilor cu afectiuni hepatice, dar in cel mai scurt timp va fi accesibila pentru mai multe patologii, precum cancer, hemofilie, boli autoimune sau diabet. 

Cu aceasta ocazie s-a dat si startul celei de-a patra ediții a campaniei tematice „Ziua Mamei cu Hepatita”, care se deruleaza pe tot parcursul lunii martie in mai multe regiuni ale tarii.

“Ne-am dorit sa anuntam acest sistem astazi deoarece, ca in fiecare an, APAH-RO deruleaza campania Ziua Mamei cu Hepatita si in mai multe localitati din tara sunt deja programate intalniri cu pacientii, persoanele care doresc sa afle mai multe jnformatii despre afectiunile hepatice si medicii. Campania se afla la a patra editie si este, ca de fiecare data, o ocazie de a sensibiliza asupra importantei testarii tinerelor femei pentru infectia cu virusurile B si C inainte de a ramane insarcinate sau cel tarziu in timpul sarcinii”, a declarat Marinela Debu, presedinta APAH-RO.


Tot cu aceasta ocazie a fost reeditata de APCR brosura Drepturile Pacientilor, care va fi distribuita gratuit, cu ajutorul voluntarilor din organizatiile membre, catre pacientii din intreaga tara. Aceasta campanie va marca si Ziua Pacientului European in 13 martie.

“Call Center-ul e important pentru dirijarea pacientului in primii pasi in lupta cu boala, pentru informarea lui cu privire la drepturile si obligatiile pe care le are. Ne dorim, de asemenea, sa atasam acestui call center si un telverde pentru populatia rurala care traieste la limita subzistentei si care nu-si permite nici macar un apel cu tarif normal”, a declarat Cezar Irimia, presedintele APCR.

Campania de testare a hepatitei C

Campania de testare pentru depistarea infectiei cu virusul hepatitei C se desfasoara sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide!” si este sustinuta de APCR, impreuna cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals” si cu sustinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio Romania si Roche Romania.

Pana acum au fost testate peste 35.000 de persoane. In municipiul Bucuresti, testarea va continua doar la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”, intrcat testele s-au epuizat la laboratorul Bioclinica. De asemenea, s-a incheiat campania in mai multe judete din tara, printre care amintim Cluj, Brasov, Botosani, Iasi, Mures, Timisoara.

“Estimam ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare toate testele se vor epuiza. Tinand cont de numarul mare de persoane testate in mai putin de o luna si jumatate de la startul campaniei, credem ca este inca un argument al necesitatii testarii pentru virusul hepatitic C, dar si B, in randul populatiei, si speram in implicarea autoritatilor”, a precizat Cezar Irimia.

Registrul de hepatita

Astfel, se impune infiintarea unui registru unic pentru pacientii cu hepatita, ca de altfel si pe celelalte patologii cronice, registre ce ar conferi stastisatica necesara construirii bugetelor anuale, monitorizarea pacientilor, terapiilor aplicate acestora si nu in ultimul rand, costurile per pacient.

“In Romania, pacientii purtatori de virusi hepatitici B si C sunt numerosi. Nu avem o statistica exacta dar prevalenta infectie cu virsusul hepatic C in Romania e undeva intre 3,4 – 4.5%, adica de la 600.000 pana spre un million de pacienti. La hepatita B, problema este si mai grava, pentru ca se extimeaza un numar mai mare. ", a declarat dr. Gabriel Coltan, medic primar la INBI “prof. dr. Matei Bals”.

Potrivit unui studiu propriu, desfasurat la Marternitatea din Brasov, dr Coltan a observat ca aproape la 10% dintre cazuri, in sangele din cordonul ombilical s-a descoperit prezenta infectiei cu virusul C. De aceea, este necesara introducerea testarii B si C in bateria de teste ce trebuie recomandate de regula gravidei.

"Pentru prevenirea transmiterii hepatitei cu aceste virusuri, trebuie programe nationale, astfel incat sa se poata interveni din timp Nu e usor de realizat un registru unic national, dar e foarte necesar. Putem pleca de la baza de date a unitatilor medicale care au déjà o evidenta a pacientilor cu hepatite prezentati la specialisti, cum ar fi Institutul Matei Bals”, a subliniat dr. Gabriel Coltan.

Autor: Max Constantinescu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/APAH-RO-a-lansat-un-call-center-pentru-pacientii-cu-boli-hepatice_18510/

lauff lautf laurf