Imprimare

Israelul angajeaza medici romani si bulgari

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un spital israelian a inceput sa angajeze medici straini, printre care si romani, cu specializari in diverse ramuri pentru care piata locala nu ofera mana de lucru calificata, precum neonatologi si anestezisti, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Opt medici din Romania si cinci din Bulgaria vor lucra la spitalul Sheba din Tel Hashomer, nu departe de Tel Aviv, potrivit editiei de vineri, 8 martie, a ziarului Yediot Aharonot, care atrage atentia asupra unei severe lipse de medici israelieni, pana la 1.700 de locuri fara candidati, in diverse specializari medicale.

Neonatologia, geriatria, anatomo-patologia si anesteziologia sunt ramuri ale medicinei mai putin preferate de studentii israelieni, fapt pentru care, de-a lungul anilor, s-a acumulat o grava carenta pe care nici stimulentele economice nu au reusit sa o rezolve.

Anul trecut, dupa o greva generala in sectorul medical, statul israelian a decis sa le acorde o bonificatie de 300.000 shekeli (circa 60.000 euro) medicilor rezidenti care isi schimba specializarea.

De atunci, numai 19 medici se formeaza ca neonatologi, 11 ca patologi si o suta ca anestezisti.

Shaul Dolberg, presedinte al Asociatiei de Neonatologie din Israel, a declarat pentru ziarul mentionat ca "exista o imbunatatire considerabila a situatiei in ultimul an si jumatate, insa specializarea nu este atractiva inca si medicii in varsta se pensioneaza fara a exista altii care sa le ia locul".

Un responsabil din cadrul Ministerului Sanatatii a spus ca "fenomenul importului de medici este in crestere, in special la spitalul Shiva, unde au ales solutia mai usoara de a aduce medici din strainatate in loc sa incerce sa-i atraga pe israelieni (spre aceste specializari)".

Potrivit ziarului citat, universitatile si spitalele israeliene nu pot acoperi locurile nici la medicina interna (este nevoie de inca 610 medici), chirurgie (400 medici), radiologie (200 medici) si pediatrie de urgenta (20 medici).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Israelul-angajeaza-medici-romani-si-bulgari_18519/

lauff lautf laurf