Imprimare

Consultatii gratuite pentru aradeni in cadrul unui proiect al Universitatii de Vest

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 1.800 de aradeni au beneficiat, saptamana trecuta, timp de cinci zile, de consultatii gratuite oferite de studenti medicinisti, insotiti de cadre didactice si medici rezidenti, in cadrul unui proiect derulat de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, transmite Agerpres.

Aradenii au putut sa beneficieze de consultatii prin care le-a fost determinata valoarea tensiunii arteriale si a glicemiei, frecventa cardiaca, nivelul de saturatie a oxigenului in sange, indicele de masa corporala, procentul de grasime din organism. La finalul consultatiei, fiecare pacient a primit materiale informative despre afectiuni precum diabetul sau hipertensiunea arteriala, efectele nocive ale consumului de alcool si tutun, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, metode de autoexaminare si masuri de prevenire a cancerului la san si de col uterin, imbunatatirea stilului de viata si a dietei.

Totodata, studentii medicinisti le-au prezentat aradenilor si informatii privind riscurile pentru sanatate, a expunerii la diversi factori de risc cum sunt obezitatea sau stresul, iar pacientele cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani au fost indrumate spre medicul de familie pentru a beneficia gratuit de screening-ul national - testul Babes Papanicolau - pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului de col uterin.

"Circa 1.200 de pacienti au raspuns intrebarilor chestionarului realizat de studentii medicinisti, membrii ai ASMA, chestionar care va sta la baza unui studiu cuprinzator despre starea de sanatate a populatiei", a precizat, duminica (n.r. 10 martie 2013), Sebastian Popescu, presedintele ASMA din cadrul UVVG Arad.

Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' desfasoara in acest an proiectul intitulat "2013. Anul Preventiei in Sanatate in Arad".

"Avem un calendar foarte elaborat pentru diverse actiuni, iar conducerea UVVG a sprijinit si va sprijini activitatea studentilor, cu tot ceea ce au nevoie, pentru ducerea la bun sfarsit a tuturor actiunilor de preventie si orientare vocationala", a afirmat prof. univ. dr. Liana Mos, decanul Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara a UVVG Arad.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Consultatii-gratuite-pentru-aradeni-in-cadrul-unui-proiect-al-Universitatii-de-Vest_18518/

lauff lautf laurf